Out of this world was het deuntje op deze feestboot voor de kust van Ibiza – letterlijk. Astronaut Luca Parmitano draaide de tunes live vanuit het ISS.
Aan boord van het ISS staat wetenschap voorop. Maar dat betekent niet dat er af en toe geen ruimte is voor creatieve uitspattingen. Zo liet 42-jarige astronaut Luca Parmitano onlangs zijn muzikale kant zien. Pakweg 3000 aardse feestgangers konden live meegenieten van zijn kunsten toen de Italiaan als ruimte-DJ AstroLuca losging.
Lees ook:
Universele taal
De deuntjes werden vanuit het ISS naar een volgepakte feestboot voor de kust van Ibiza gezonden. Voor de astronaut, die was geprojecteerd op een groot scherm op het vaartuig, zijn voorstelling startte, vertelde hij over een universele taal – of eigenlijk twee.
“Als je één ding zou kunnen veranderen, wat zou je dan kiezen”, vroeg een psycholoog de astronaut zo’n tien jaar geleden. “En ik zei,” vertelt Parmitano, “dat ik het fantastisch zou vinden als de wereld een gemeenschappelijke taal zou hebben die iedereen kon spreken. Ik geloof dat communicatie de beste manier is om problemen op te lossen.”
“Ik dacht toen dat zo’n taal niet bestond”, vervolgt de astronaut. “Maar later realiseerde ik me dat ik het fout had.” Er zijn er zelfs twee; wiskunde – de taal van de wetenschap – en muziek.
Parmitano mag dan de eerste ruimte-DJ zijn, de eerste muzikale astronaut is hij zeker niet. Zo droeg Chris Hadfield een aantal jaar geleden vanuit de ruimte het o zo bekende (en lekker toepasselijke) nummer Space Oddity van David Bowie voor.
Het optreden van AstroLuca was een succes. Helaas is de kans klein dat we hem binnenkort nog een keer zien. De komende zes maanden moet Parmitano natuurlijk gewoon aan de bak als astronaut.
Maanlamp
Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat er voor het eerst mensen op de maan rondwandelden. Een mooi moment dus om onze natuurlijke satelliet in huis te halen en er je woon-, slaap of werkkamer mee op te leuken. Bij een jaarabonnement op KIJK ontvang je nu de maanlamp! Deze aanbieding is geldig t/m 31 december 2019.
Bronnen: World Club Dome/Facebook, IFLScience
Beeld: World Club Dome, ESA
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!