Australiërs ontwerpen onzichtbare draad

KIJK-redactie

01 september 2010 10:00

Een computermodel heeft de eigenschappen van een onzichtbare draad berekend. De volgende stap is om hem daadwerkelijk te fabriceren.

De dunne draad zou onzichtbaar moeten zijn voor licht met een golflengte van 633 nanometer, dat wij zien als de kleur oranje. Dit licht gaat onveranderd door de draad heen; het neemt het materiaal totaal niet waar.

Spectrum441pxWithnm
Golflengtes van licht. 633 nanometer nemen wij waar als oranje-rode kleur.

De draad is gemaakt van een zogenaamd metamateriaal. Bij metamaterialen breekt licht in een andere richting dan normaal. Hierdoor vinden bijzondere fenomenen plaats die in natuurlijke materialen niet voorkomen. Dit is te begrijpen door te denken aan een steen die in het water wordt gegooid. Normaal zouden de golven van de steen wegreizen. In het metamateriaal zou het omgekeerde gebeuren: de waterrimpels zouden naar de steen toe bewegen.

Het is nog niet zo makkelijk om de extreem dunne draad te produceren. Alessandro Tuniz (Universiteit van Sydney), die het computermodel ontwikkelde, wil de draad maken door een dikkere versie van het materiaal te verwarmen en hiervan dunne draden te trekken. De reden dat de draad extreem dun moet zijn, is dat bij grotere draaddiktes het metamateriaal een beetje van het licht absorbeert, waardoor het er donker uit zou zien.

Het onderzoeksveld van metamaterialen is nog volop in ontwikkeling. Later bestaan er misschien draden die voor meerdere golflengtes licht onzichtbaar zijn. En dit kan weer uiterst handig zijn voor bijvoorbeeld spionagepraktijken.

Bronnen: New Scientist, Optics info base