Het Amerikaanse bedrijf Titan Aerospace wil een vliegtuig bouwen dat maar liefst vijf jaar onafgebroken in de lucht kan blijven.
Kort geleden maakten we al melding van de plannen van Titan Aerospace. Inmiddels is er meer duidelijk geworden over toestellen die tijdens een conferentie van de Association for Unmanned Vehicle Systems International werden gepresenteerd.
Het bedrijf wil verschillende modellen op de markt brengen. De grootste, de Solara 60, krijgt een enorme vleugel van maar liefst 60 meter die helemaal is bedekt met zonnecellen. Die leveren, samen met de zonnecellen op de staartvleugel, genoeg stroom om op meer dan 20 kilometer hoogte rond te blijven vliegen en de apparatuur (bij elkaar een dikke 100 kilo) van stroom te voorzien.
Het propeller-aangedreven toestel, dat met een gemiddelde snelheid van 100 kilometer per uur met gemak in drie weken de wereld rond kan vliegen, is met allerlei apparaten of sensors uit te rusten: camera’s, (laser) radarsystemen, maar ook met apparatuur om bijvoorbeeld 4G-signalen door te sturen.
Natuurlijk kan het toestel ook worden ingezet bij rampen, of defensietaken uitvoeren terwijl hij hoog boven een vijandelijk gebied rondvliegt. Titan noemt de Solara niet voor niets een atmosferische satelliet. En omdat hij vijf jaar lang in de lucht kan blijven, kreeg hij bovendien de bijnaam ‘het eenzaamste vliegtuig ter wereld.’
Volgens het bedrijf zijn er drie bestellingen binnen voor de inmiddels in aanbouw zijnde Solara 50 (15,5 meter lang, spanwijdte van 50 meter, payload van 32 kilo) en eentje voor de Solara 60.
Bronnen: Breaking Defense, Titan Aerospace
Beeld: Titan Aerospace