Bedrijf wil ‘batterijtorens’ bouwen

Karlijn Klei

09 november 2018 11:07

De bewegingsenergie die ligt opgeslagen in de speciaal ontworpen bakstenen komt vrij wanneer de stenen (gecontroleerd) naar beneden donderen.

Het gebruik van zonne- en windenergie is geen zeldzaamheid meer. Op een heldere dag, of juist een met een paar flinke windhozen, hebben we energie zat. Maar ook als de zon niet schijnt, of er geen zuchtje wind te bekennen is, willen we de ‘luxe’ van elektriciteit. Daarom is het belangrijk op momenten dat men minder energie verbruikt dan er wordt opgewekt, het overschot – als een soort buffer – op te slaan.

Dat gaat Energy Vault wel op een heel bijzondere manier doen. Het bedrijf wil een soort ‘batterijtorens’ bouwen waarbij energie ligt opgeslagen in de bakstenen. Hoe? Met behulp van een krachtbron die op aarde werkelijk altijd aanwezig is: zwaartekracht.

Lees ook: Duurzame energie dankzij zon-aangedreven watersplitsing

Bewegingsenergie

Het werkt als volgt: op momenten dat energie beschikbaar is, bouwt het bedrijf met die energie een toren van speciaal gemaakte bakstenen. Wanneer zo’n steen naar de bovenste ‘verdieping’ wordt gehesen, wordt een deel van de energie opgeslagen in het hoogteverschil. Want hoe hoger zo’n steen komt de liggen, hoe meer energie daarvoor nodig is.

De energieopslag van Energy Vaults ‘batterijtorens’ werkt dus volgens hetzelfde principe als pompcentrales. Door het omhoog hijsen van de bakstenen – of het omhoog pompen van water in een pompcentrale – wordt bewegingsenergie (ook wel kinetische energie) in de stenen opgeslagen.

Als de energie vrijgemaakt moet worden, is het de beurt aan de zwaartekracht. Net zoals het water in een pompcentrale aan het eind van de ‘rit’ naar beneden klettert om de bewegingsenergie vrij te maken, worden ook de stenen uit de batterijtoren (gecontroleerd) naar beneden ‘gegooid’. Hierbij komt de opgeslagen energie vrij en kan weer ergens anders voor gebruikt worden.

‘Bijzondere baksteen’

Het bedrijf beweert dat zo’n toren rond de 20 megawattuur (MWh) aan energie kan opslaan. De stenen zouden 90 procent van de ‘ingevoerde’ energie voor onbeperkte tijd vasthouden – of zo’n 30 jaar. Zo lang zouden de custom bricks namelijk meegaan zonderslijtage te vertonen – de aanhalingstekens staan er op de website van het bedrijf bij.

Hoewel sommigen deze manier van energieopslag vreemd zullen vinden, heeft Energy Vault de eerste (grote) klanten al binnen. Onder andere voor het Indiase energie-conglomeraat Tata staat er al een toren in de planning. Die zou zo snel als in 2019 al gebouwd worden – en ‘afbreken’ als er energie nodig is.

Bronnen: Energy VaultFastCompany, Popular Mechanics

Beeld: Energy Vault

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws