Bedrijf wil fladderende auto’s maken

Karlijn Klei

23 oktober 2018 09:00

Niks straalmotoren of propellers, bedrijf Volerian wil vliegtuigjes maken die als vogels door het luchtruim zweven. Of eerder fladderen.

Jets en rotoren, dát zijn de aandrijvers van vrijwel al onze luchtvaartuigen – groot of klein. En daar is niet per se iets mis mee zou je zeggen, maar bedrijf Volerian weet wel een aantal punten op te noemen. De ietwat mysterieuze start-up ontwikkelde daarom plannen voor een geheel ander soort aandrijving: fladderende vleugels, waarmee ze vliegtuigjes willen maken die het huidige transport bijna helemaal moeten vervangen. Niet écht de vliegende auto’s uit de Jetsons, but close.

Lees ook: Airbus’ autonome, vliegende taxi maakt eerste vlucht

Bijzondere aandrijving

Volerian wil kleine personenvliegtuigjes maken. En optimistisch is het bedrijf, want het doel is daarmee veel van het conventionele vervoer te gaan vervangen. De vliegende auto’s worden aangedreven met het door hun ontwikkelde aandrijfsysteem natuurlijk, dat zou namelijk een stuk veiliger, stiller én voordeliger zijn dan gelijkende vaartuigjes met propellers.

Afhankelijk van de oriëntatie van de vleugeltjes, zouden de vliegende auto’s verticaal (VOTL) of horizontaal kunnen opstijgen en dalen. Bron: Volerian

Dus wat houdt dat in? Simply put, een reeks fladderende mini-vleugeltjes – ja, echt. Het systeem is opgebouwd uit een aaneengesloten rij ‘kanalen’ waarin rotoren kleine vleugeltjes hard op en neer bewegen – of heen en weer, afhankelijk van het model. Downwind van deze vleugeltjes, bevinden zich niet bewegende exemplaren. Die zouden helpen ‘het geheel nog efficiënter te maken’ – mogelijk door het verstoren van de luchtbewegingen (zie filmpje hieronder).

Prototype

Het ‘gefladder’ zou niet alleen stiller zijn dan propellers, maar ook veiliger. Stel dat het vliegtuigje ter aarde stort, dan zouden de vleugeltjes los geschakeld kunnen worden. Op de wind van onderen zouden die los-flapperend voor weerstand zorgen, en zo de vallende auto ‘afremmen’ – als een soort parachute.

Leuk allemaal, maar vragen genoeg. Hoe gaan de vliegtuigjes bijvoorbeeld om met harde wind, of een verdwaalde vogel die zich in een van de kanalen wurmt? Én levert dat geflapper eigenlijk wel voldoende voorwaartse kracht op? Echt stil is het trouwens ook niet (zie filmpje hieronder).

Volerian wil zijn eerste fladderende auto over vijf jaar al op de markt hebben. Ze gaan zelfs zo ver dat ze menen dat over een kleine 10 jaar de laatste steden de technologie al volledig zouden hebben toegepast. Wel heul erg optimistisch allemaal, mogen we op z’n minst eerst een werkend prototype zien?

Bronnen: New Atlas, Volerian

Beeld: Volerian

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!