‘We plaatsen een schild tussen zon en aarde’

Laurien Onderwater

08 oktober 2017 10:59

schild

Zonnestormen kunnen erg schadelijk zijn voor leven op aarde. Daar hebben onderzoekers iets op bedacht: een enorm beschermend schild.

Zonnewinden (of zonnestormen) zijn explosies van de zon die ontstaan als grote bubbels magnetische energie uit het oppervlak van de zon schieten. Hierbij komen grote hoeveelheden röntgen-, UV- en radiostraling vrij die veel schade kunnen veroorzaken op aarde. In 2012 scheelde het maar weinig toen een enorme zonnestorm onze aardbol voorbij raasde. Had hij de aarde wel geraakt dan hadden we volgens de NASA nog jaren last gehad van de aangerichte schade.

Om ons in de toekomst voor dergelijke scenario’s te behoeden, komen Harvard-onderzoekers Abraham Loeb en Manasvi Lingam nu met een origineel plan: een enorme, magnetische deflector plaatsen tussen de zon en onze aardkloot.

Kostenplaatje

Het idee is om het beschermende schild te plaatsen op het eerste Lagrangepunt (L1), dat op een rechte lijn tussen zon en aarde ligt. Daar kan het geladen deeltjes deflecteren en een kunstmatige boogschok creëren om de aarde heen. Het schild zou de aarde dan op dezelfde manier beschermen als dat het aardmagnetisch veld nu al doet – alleen nog vele malen beter.

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat een dergelijk schild technisch haalbaar is en denken dat het voor 2100 moet kunnen worden gerealiseerd. De kosten zullen wel in de honderden miljarden oplopen, maar volgens Loeb en Lingham is dat nog altijd minder dan de schadekosten nadat een zonnewind de aarde heeft toegetakeld.

Zo hebben ze in het hetzelfde artikel (dat op de pre-print website Arxiv staat) een wiskundig model opgenomen om de economische verliezen, die door zonnewindactiviteit worden veroorzaakt, te berekenen. En aangezien we tegenwoordig niet meer zonder GPS en elektriciteit kunnen, zal een zonnestorm een enorme impact op aarde hebben en de schade tot in de biljoenen oplopen.

Maf idee

Zonnefysicus Rob Rutten vindt het een maf idee van Loeb en Lingham. “De heren hebben hun concept wel goed uitgewerkt en netjes opgeschreven en natuurlijk is het ook een heel mooi idee. Ik kan alleen de technische haalbaarheid ervan slecht beoordelen.” En daar zit het hem ook in, want hoe wil je zo’n reusachtig schild in de ruimte maken?

Of er daadwerkelijk stappen zullen worden ondernomen om een enorm beschermend schild te maken tussen zon en aarde blijft dus nog de vraag. Maar Lingham en Loeb hopen ook dat ze met hun onderzoek andere wetenschappers kunnen stimuleren om verder na te denken hoe we onze aarde kunnen beschermen tegen zonnewinden.

Bronnen: Arxiv.org, Universe Today, ScienceAlert

Lees ook:

Wil je graag meer lezen over zonnestormen en hoe we ons hier tegen kunnen weren? In KIJK 6/2017 staat het artikel ‘Bedreigd door de zon’. Deze editie kun je hier bestellen.