Het idee van onderzoekers van de Universiteit Twente om mensen medicijnen toe te dienen zonder dat daar naalden voor nodig zijn, is als beste tech-idee van 2017 uit de bus gekomen.
Alleen al in de medische wereld worden jaarlijks miljarden naalden gebruikt. En ook de cosmetische industrie weet er wel raad mee. Maar naast de impact die naalden hebben op mensen die er bang voor zijn, heeft het ook invloed op het milieu. De start-up InkBeams ontwikkelde daarom een nieuwe methode: het naaldloos injecteren van inkt of medicijnen.
Het systeem van InkBeams bestaat uit een goedkope laser en een cartridge. In plaats van een naald gebruiken de wetenschappers een laser, die ze richten op een met vloeistof gevulde ampul die op de huid van de patiënt wordt geplaatst. Door de interactie met de laser ontstaat een gasbelletje dat de vloeistof met kracht door het open uiteinde van de kleine, glazen ampul drukt. De snelheid is zo hoog dat de vloeistof direct door de huid heen dringt.
“Goed nieuws voor ons allemaal”
InkBeams had maar liefst 729 stemmen van het publiek gekregen en ook de jury was lovend over het idee. “InkBeams is een mooi en relevant idee”, zegt jurylid Astrid Poot. “Veel mensen zijn bang voor naalden en als dit er ook nog voor zorgt dat er minder afval van weggegooide naalden wordt geproduceerd, zou dat tof zijn.”
Ook onze eigen redacteur André Kesseler is erg te spreken over het idee. “De angst voor injectienaalden wordt bij de meeste mensen al op jonge leeftijd ingeprent. Nucleair ingenieur David Fernandez Rivas, universitair docent aan de Universiteit Twente, probeert dat probleem op te lossen door de medicijnen met behulp van een laser in het lichaam te krijgen. Zo’n systeem voorkomt niet alleen veel stress en infecties, maar is ook nog eens goed voor het milieu. Want jaarlijks worden er miljarden naalden geproduceerd die na gebruik allemaal worden weggegooid. Dus als Fernandez Rivas samen met zijn team slaagt, is dat goed nieuws voor ons allemaal.“
Top tien
Op de tweede plaats eindigde dit jaar de Eindhovense start-up BitSensor met zijn cybersecurity-software die hacks signaleert op het moment dat ze plaatsvinden. Brons ging naar de GUTS met hun online-ticketingplatform dat draait op blockchain-technologie. Dankzij dit slimme systeem kunnen kaartjes voor concerten en voorstellingen niet meer illegaal worden doorverkocht. De volledige top twintig is terug te vinden in de nieuwste KIJK-editie, die je hier kunt bestellen.
Je kunt het artikel over het beste tech-idee 2017 ook op Blendle (€) lezen.