De beste wetenschapsfoto’s van 2017

Laurien Onderwater

17 september 2017 10:59

wetenschapsfoto

Elk jaar houdt de Royal Photographic Society een wedstrijd waarbij amateurfotografen hun mooiste wetenschapsfoto kunnen insturen. 

Ruim 3500 mensen hebben zich afgelopen jaar flink uitgesloofd. Waarom? Om kans te maken op de titel ‘Beste wetenschapsfoto van 2017’. Deze wedstrijd wordt jaarlijks gehouden door de Royal Photographic Society. De meest bijzondere beelden werden ingezonden, maar uiteindelijk zijn er vijf winnaars (in verschillende categorieën) gekozen.

5) Goud: categorie 17 jaar en jonger

Op deze foto, genomen door Ella Main, zien we het prachtige ferrofluïdum: een vloeistof waarin magnetische nanodeeltjes zijn opgelost. Kom er met een magneet in de buurt en de vloeistof gaat zich gek gedragen. Om deze kleurrijke plaat te krijgen, is er een chemoluminescente vloeistof bij gedaan en het resultaat is verbluffend.

4) Goud: categorie 18 tot 25 jaar

Nee, dit is geen visje, maar een varkenslintworm. Teresa Zgoda maakte deze foto met behulp van een confocale laserfluorescentiemicroscoop. De ogen die je op de foto ziet, zijn overigens geen echte ogen, maar zuignapjes van de lintworm.

3) Brons: categorie 26 jaar en ouder

Heel eerlijk toegegeven, vinden wij dat deze foto niet binnen de categorie wetenschap valt, maar mooi is hij wel. Je kijkt hier naar de atletische poten van impala’s. En als je goed kijkt, zie je zwarte vlekken op de achterkant van hun poten zitten. Dat zijn klieren die een belangrijke rol spelen in geurmarkeringen. Impala’s houden contact met elkaar doordat ze met deze klieren een geurspoor achterlaten. Daarmee wordt de foto al iets wetenschappelijker…

2) Zilver: categorie 26 jaar en ouder

Wat je hier ziet, is een waar kunstwerk. De fotograaf Jonathan Brett wilde in zijn foto verschillende oogcondities laten zien. Hij kiekte meer dan vijfhonderd netvliezen en beeldde de foto’s af volgens het Ishiharapatroon. Resultaat: een ontzettend bijzondere foto én het winnen van zilver.

1) Goud: categorie 26 jaar en ouder

De winnaar van ‘Beste Wetenschapsfoto 2017’ is Enrico Sacchetti. Sacchetti fotografeerde de XENON1T-dectector dat is gebouwd in het Gran Sasso-laboratorium onder een grote berg in Italië. Het XENON1T-experiment is opgezet om met grote gevoeligheid op zoek te gaan naar donkere materie. Een terechte winnaar vinden wij!

Nieuwsgierig hoe de andere foto’s, die niet de top 5 haalden, eruitzien? Hier kun je de honderd foto’s zien die in de shortlist zijn opgenomen.

Bronnen: Royal Photographic SocietyIFLScience

Openingsfoto: Richard Beech

Bekijk ook:

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!