‘Binnen dertig jaar meeste ziektes ondervangen’

KIJK-redactie

31 januari 2012 16:00

Raymond McCauley (Singularity University)

Het uitlezen en vergelijken van DNA kost steeds minder. Daardoor worden de meeste ziektes verleden tijd, meent Raymond McCauley.

Doordat het in kaart brengen van het menselijk DNA de laatste jaren exponentieel goedkoper is geworden, zullen binnen twintig tot dertig jaar de meeste ziektes verleden tijd zijn. Dat stelde genwetenschapper Raymond McCauley gisteren tijdens de kick-offbijeenkomst van Singularity University in Rotterdam, waar KIJK bij aanwezig was.

Grotere kans op hartaanval

Tussen het DNA van mensen zijn er heel kleine verschillen. “Die bepalen bijvoorbeeld hoe vatbaar je bent voor een ziekte. Door genen van mensen naast elkaar te leggen, kunnen we achterhalen welke afwijkingen in het genenpakket voor welke ziekten zorgen. Als je dat weet, kun je voorzorgsmaatregelen nemen”, aldus McCauley.

Tijdens zijn praatje gisteren nam de wetenschapper zichzelf als voorbeeld. “Vanuit mijn genen gezien heb ik een vergrootte kans op een hartaanval. Doordat ik dat nu weet, kan ik een ketting dragen met een hanger waarop extra informatie voor hulpdiensten staat.”

Goedkoper dan een pizza

Volgens McCauley kostte het uitlezen en vergelijken van het DNA van een groep mensen drie jaar geleden nog zo’n 10.000 dollar. “Nu zijn er al bedrijven die hetzelfde aanbieden voor enkele honderden dollars. En het wordt alleen maar goedkoper. In 2014 zal het in kaart brengen van je DNA goedkoper zijn dan het laten maken van een röntgenfoto. Twee jaar daarna is het goedkoper dan een pizza. En in 2020 is het net zo duur als de wc doorspoelen.”

Toch zijn er kanttekeningen volgens de Amerikaanse wetenschapper. “Je ‘genenkaart’ staat niet gelijk aan je lot. Dat je een verhoogde kans op blindheid hebt, wil niet zeggen dat je het ook daadwerkelijk krijgt. Maar doordat de prijzen zo snel dalen, verkleinen we het risico aanzienlijk.”

Tekst en beeld: Nick Kivits


Meer Nieuws