BIOS gaat met pensioen

André Kesseler

05 oktober 2010 16:00

Na ruim 25 jaar komt er een eind aan een van de meest vertrouwde onderdelen van onze pc’s. BIOS wordt UEFI.

De letters staan voor Basic Input Output System en het is een set basisinstructies voor de communicatie tussen het besturingssysteem (OS) en de hardware van de computer. Het BIOS is het eerste stukje software dat wordt geladen als je de aan-knop indrukt. Het voert wat hardwaretests uit en roept vervolgens de bootloader aan, waarna het operating system (in de meeste gevallen Windows, MAC OS X of Linux) het overneemt.

Aanvankelijk was het niet de bedoeling dat de software zo lang dienst zou doen. De makers gingen destijds uit van een markt van ongeveer 250.000 machines. Dat liep dus een beetje anders en sinds de eerste pc’s in 1979 van een BIOS werden voorzien, is er niet veel veranderd.

Maar de ontwikkeling van nieuwe, steeds snellere pc’s met enorme (en in 1979 onvoorstelbare) opslagcapaciteit gaat het einde betekenen. De grenzen van wat BIOS aankan zijn bereikt. Het probleem is dat het programaatje er nog steeds van uitgaat dat computers nog hetzelfde zijn als 25 jaar geleden. En dat betekent dat de software bijvoorbeeld moeite heeft met een toetsenbord dat niet via de oude standaard (AT of PS/2) poorten is aangesloten maar via de usb-poort. Bovendien wordt het steeds moeilijker om populaire apparaten als tablet-pc’s of andere handhelds met de pc te laten communiceren.

De opvolger heet Unified Extensible Firmware Interface en het maakt UEFI niet uit of je nu op een touch screen informatie intikt of via een andere (toekomstige) ramplankvariant. Maar misschien wel het grootste voordeel is dat een pc straks veel sneller opstart. Nu duurt het nog tussen de 25 en 30 seconden voordat de eerste tekenen van het OS opdoemen; met UEFI zal dat minder dan vijf seconden worden.

De eerste met UEFI uitgeruste pc’s komen nu al op de markt, maar volgens deskundigen zal de echte omslag in 2011 plaatsvinden.

Bronnen: BBC News