Boaty McBoatface gaat naar Antarctische diepzee

KIJK-redactie

14 maart 2017 09:02

Boaty McBoatface

Boaty McBoatface, een nieuwe Britse onbemande langeafstandsonderzeeër, gaat aan zijn eerste reis naar de diepzee rond Antarctica beginnen.

Een nieuwe Britse Autosub Long Range vertrekt deze week naar de diepe en ijskoude wateren tussen Chili en Antarctica. De onderzeeër heeft de opmerkelijke naam Boaty McBoatface en reist met het onderzoeksschip RRS James Clark Ross van de British Antarctic Survey mee naar de Orkney Passage.

De diepzee in

Dit stuk woeste zee herbergt een spelonk van 3500 meter diepte. Het is de toegangspoort naar de Atlantische Oceaan vanuit de Zuidelijke Oceaan voor bodemwater. In deze turbulente wateren zal de onderzeeër afdalen en metingen verrichten.

“Autosub Long Range is veel beter toegerust om deze missie uit te voeren dan oppervlakteschepen met hun instrumenten. Want de onderzeeër kan het traject van het Antarctisch bodemwater volgen terwijl het wegstroomt van dit continent”, zegt Professor Alberto Naveira-Garabato van de University of Southampton, die het DynOPO-project leidt waar de missie onderdeel van is.

Diep gekoelde stromingen ontstaan onder het groeiende zeeijs en maken het water eronder compacter. Dit creëert een stroming die de diepzee in gaat. De snelheid van deze stromingen en de uitwisseling van warmte in de diepzee kan wetenschappers een beter beeld geven van hoe de oceanen reageren op de opwarming van de aarde. De robotonderzeeër kan meten hoe snel het diepe water stroomt en hoe snel het mengt met ander water in de oceaan.

Boaty McBoatface

Rest er nog een vraag. De naam Boaty McBoatface, waar hebben we die eerder gehoord? Het was de winnende naam in een campagnestunt rond de naamgeving van een nieuw Antarctisch onderzoekschip in aanbouw. De Britse regering vond het echter niet toepasselijk genoeg voor een serieus en kostbaar onderzoeksschip. Het vaartuig krijgt nu een andere populaire keuze, de naam ‘Sir David Attenborough’.

Bronnen: BBC, NOC, BAS