Boek: Dans met kans

kijkmagazine

09 november 2010 16:00

De ‘illusie van controle’, dat is het probleem waar het boek Dans met kans de aandacht op wil vestigen.

Wat deze kreet inhoudt, in de woorden van auteurs Spyros Makridakis, Robin Hogarth en Anil Gaba: “We denken dat de toekomst voorspelbaarder is en minder onzeker dan ze eigenlijk is. Of erger nog, we geloven dat we toevallige gebeurtenissen kunnen beïnvloeden door ons eigen handelen.”

Vreemd is dat niet, legt het drietal vervolgens uit. “We hebben een aangeboren verlangen om grip te hebben op onze omgeving, en om dat goed te kunnen doen, moeten we de toekomst voorspellen. Dit heeft ons in de loop der eeuwen geholpen bij onze evolutie als soort.”

Maar in de hedendaagse wereld hebben we ook vaak last van ons onvermogen om in te zien dat we niet alles in de hand hebben, en ook niet alles in de hand kúnnen hebben. Neem onze gezondheid. Volgens Dans met kans zijn we ons er niet genoeg van bewust dat de medische wetenschap “vol onzekerheden zit en de wijsheid niet in pacht heeft”. Of op de beurs, waar we tegen beter weten in blijven geloven in deskundigen die beweren dat zij de aandelenmarkt kunnen voorspellen. Of in de zakenwereld, waar we boeken verslinden van managementgoeroes die zogenaamd weten wat bedrijven moeten doen om succesvol te worden en te blijven. Allemaal situaties waarbij we de rol van het toeval onderschatten, zeggen Makridakis, Hogarth en Gaba.

Zijn we ons hier eenmaal van bewust, dan kunnen we er ons voordeel mee doen, betoogt Dans met kans. Ga bijvoorbeeld niet preventief naar de dokter, want onderzoek “toont geen verschil aan in levensverwachting tussen mensen die zich jaarlijks laten onderzoeken en mensen die dat niet doen”. Geef ook geen geld uit aan professionele fondsbeheerders, want hun aandelenportefeuilles zijn niet beter dan die van geblinddoekte apen die met pijltjes naar een lijst gooien. En, zo voegen wij daar graag aan toe, besteed je geld liever aan dit boek dan aan de meest recente schreeuwerige bestseller op managementgebied.

paperback/luisterboek/eBook | 328 pagina’s | Maven Publishing | € 18 (eBook € 15) | ISBN 978 94 9057 409 3