Boek: Israël. Van lieveling tot paria?

KIJK-redactie

05 oktober 2011 09:00

Israël - banner

In Israël. Van lieveling tot paria? geeft oud-Israëlcorrespondent Hans Knoop een weinig objectieve kijk op het Midden-Oosten.

De staat Israël heeft in haar bestaan voor nogal wat controverse gezorgd. De westerse wereld – Nederland voorop – was vanaf het eerste begin erg enthousiast over het Joodse land, maar met het voortslepen van de conflicten met de Arabische wereld is dat een stuk minder geworden.

Israël - coverDat is althans wat oud-Israëlcorrespondent Hans Knoop in zijn boek Israël. Van lieveling tot paria? betoogt. Aan de hand van persoonlijke verhalen en brede analyses vertelt hij waarom Israël met name voor politiek links de eerste jaren van haar bestaan een sociaaldemocratisch paradijs leek, terwijl tegenwoordig vooral aandacht en afkeur uitgaat naar Israëls daden in de oorlogen met Palestina.

In zijn betoog wijdt de auteur uit over de internationale politiek, de rol van de media en de geschiedenis van het Joodse zionisme. Het land wordt nauwlettend onder de loep genomen, maar helaas niet op een objectieve manier. Knoop laat – vaak subtiel en soms expliciet – zijn eigen standpunten doorschijnen, waardoor het boek vooral leest als een uiteenzetting ter verdediging van de positie van Israël in het conflict met Palestina. Er wordt zeker kritiek geleverd op de acties van het Joodse land, maar die is bijzonder mild vergeleken bij de termen waarmee het islamitische Midden-Oosten wordt beschreven. Israël opereert soms een beetje onhandig maar staat volledig in zijn recht, terwijl de andere partij achterlijk, agressief en middeleeuws is. En dat is typerend: Knoop denkt vooral in scherpe tegenstellingen. Mensen die het zionisme niet begrijpen, zijn antisemitisch. En mensen die niet uitgesproken pro-Israël zijn, zijn links en vervelend.

Wel zit Knoop duidelijk goed in zijn informatie en weet hij ontzettend veel. Maar door de afwezigheid van een inleiding en een conclusie ontbreekt de structuur in het boek, waardoor je als lezer vrij snel de draad kwijtraakt. Daarnaast ondersteunt de auteur zijn kennis niet met literatuurverwijzingen, waardoor sommige argumenten aan geloofwaardigheid verliezen. (De eindnoten die wel in het boek zijn opgenomen, betreffen kleine stukjes extra informatie die net zo goed in de tekst verwerkt hadden kunnen worden.)

Al deze kritiek laat onverlet dat de vraag op de kaft van dit boek zich leent voor een razend interessant verhaal. Het is dan ook erg jammer dat de auteur die vraag niet bevredigend weet te beantwoorden.

paperback | 239 pagina’s | Just Publishers | € 19,95 | ISBN 978 90 897 5175 1