Boorgat in Italiaanse vulkaan stuit op protest

kijkmagazine

22 september 2010 13:00

Wetenschappers willen in de buurt van Napels een gat in een actieve vulkaan boren om die te onderzoeken. Volgens sommigen is dat geen goed plan.

Campi Flegrei is een vulkanische formatie in Zuid-Italië waar in 1538 voor het laatst een uitbarsting plaatsvond. De afgelopen decennia is het gebied onrustig, wat erop kan wijzen dat er een nieuwe eruptie in het verschiet ligt. Om te onderzoeken of die ramp te voorspellen is en waar de magma precies in de bodem verstopt zit, wil een team van wetenschappers onder leiding van geofysicus Giuseppe de Natale nu een diep gat gaan boren in Campi Flegrei.

Volgende maand moet het project van start gaan, met een relatief bescheiden gat tot 500 meter diepte. In het voorjaar van 2011 wil men op dezelfde plek tot 4000 meter diep gaan. Daarbij zijn temperaturen te verwachten van 500 à 600 graden Celsius. “Geen vergelijkbaar project heeft ooit met dat soort temperaturen te maken gehad”, stelt De Natale.

Niet iedereen staat te juichen bij het vooruitzicht op dit onderzoek. Geochemicus Benedetto de Vivo, bijvoorbeeld, vindt dat de gekozen locatie “nergens op slaat”. Er wordt namelijk geboord in een voormalig industriegebied in de buurt van de Italiaanse stad Napels, en daarbij zouden zware metalen en andere vervuilende stoffen vrij kunnen komen.

Daarnaast zou het kunnen dat de onderzoekers dichter bij het oppervlak magma tegenkomen dan ze nu verwachten. Dat kan tot een explosie leiden, of tot kleine aardbevingen waar Napels last van kan krijgen.

De Natale wijst de bezwaren van De Vivo van de hand, onder meer omdat het volgens hem uitgesloten is dat er een ruimte gevuld met magma dicht bij het oppervlak te vinden is. Wel geeft hij toe dat het belangrijk is er rekening mee te houden dat het boorproject in de buurt van een grote stad plaatsvindt. “Maar de nabijheid van die stad is ook juist de reden waarom we willen weten hoe de vulkaan zich de komende decennia zal ontwikkelen”, voegt hij daaraan toe.

Bron: Nature News

Beeld: Donar Reiskoffer/CC BY-SA 3.0