Braziliaanse natuur bedreigd door nieuwe wetten

KIJK-redactie

08 november 2014 13:00

De Braziliaanse natuur dreigt te worden blootgesteld aan mijnbouw en waterkrachtcentrales door nieuwe wetten.

De laatste jaren wordt Brazilië steeds meer beschouwd als een wereldleider in het gevecht tegen milieuvernietiging. Het heeft het grootste oppervlakte aan beschermd gebied ter wereld en de verbeterde regelgeving zorgde dat het ontbossingstempo in het land de laatste 10 jaar 80 procent afnam. Die reputatie dreigt het land echter te verliezen door nieuwe wetsvoorstellen.

Een van de wetsvoorstellen maakt het mogelijk om in alle beschermde gebieden tot 10 procent van het gebied open te stellen voor mijnbouw. Er moet dan wel elders een natuurgebied worden ingericht ter compensatie.

Waterkracht

Ook zijn er plannen om meer waterkrachtcentrales te bouwen. Die kunnen bijvoorbeeld de energie leveren om de metalen uit de mijnbouw te verwerken. Dergelijke projecten kunnen de rivieren schaden en zorgen voor duizenden nieuwe werkkrachten, waardoor de plaatselijke bevolking toeneemt en er meer wegen moeten worden aangelegd.

De nieuwe wetgeving is volgens de onderzoekers bedreigend voor 34.117 vierkante kilometer streng beschermd gebied (nationale parken, biologische reservaten en opvangparken), een oppervlakte even groot als Zwitserland. Ook de woonplaatsen van de inheemse bevolking worden bedreigd: 28 procent daarvan overlapt met de potentiële mijnbouwgebieden.

Het onderzoek benadrukt dat er een belangrijke verschuiving plaatsvindt in de staatssteun voor milieubescherming. Ze zeggen dat de net gekozen regering nu de kans heeft om de zaken recht te zetten en roepen president Dilma op om het land op het pad van duurzame ontwikkeling te leiden.

Bronnen: Science, Lancaster University via EurekAlert!