Chimpansee met machtige moeder wint vaker

Naomi Vreeburg

30 januari 2015 11:00

Een potje stoeien wordt vaker gewonnen door een jonge chimpansee die een moeder met veel aanzien heeft.

Plagen, duwen en ravotten; het hoort er allemaal bij op de speelplaats. En ook jonge chimpansees stoeien wat af. Hierbij helpt het enorm als zo’n aapje een moeder heeft die hoog in de rangorde staat. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat deze telgen vaker winnen dan jongen van een moeder met minder aanzien.

Zelf uitvechten

Om te ontdekken welke rol chimpanseemoeders spelen in het ravotgedrag van hun kids, analyseerden de onderzoekers de gegevens die van 2000 tot 2011 werden verzameld in het natuurreservaat Gombe National Park in Tanzania. Hier leven zo’n honderd chimpansees die dagelijks worden geobserveerd.

Tijdens deze periode kregen chimpansees onder de 12 jaar het 140 keer met elkaar aan de stok; meestal ging deze strijd tussen aapjes die geen broer en zus waren. De wetenschappers bepaalden de winnaar van de wedstrijd aan de hand van de chimpansees die het meeste sloegen, schopten of beten. De aapjes die gilden, mekkerden of afdropen werden als verliezer bestempeld.

Bodyguard

Bij apen zie je nog weleens dat ouders hun koters gaan helpen in de strijd. Dan is het logisch dat een jonge aap met de hulp van zijn machtige moeder vaker wint. Maar dit is niet de verklaring voor de winst bij chimpansees. In meer dan 90 procent van de gevallen lieten de moeders het hun kleintjes gewoon zelf uitvechten.

De onderzoekers zijn er nog niet helemaal over uit wat de verklaring dan wel is. “Het kan zijn dat de jonge chimpansees meer vertrouwen krijgen als hun ‘bodyguard’ dichtbij is”, vertelt hoofdonderzoeker Catherine Markham. “Moederaap verliest haar kinderen namelijk nauwelijks uit het oog.”

Een andere mogelijkheid is dat de telg van een hooggeplaatste moeder sterker en groter is voor zijn leeftijd, omdat ze meer toegang had tot voedsel voor haar kind of omdat de koter dezelfde sterke genen heeft als zijn mammie.

Bronnen: Animal Behaviour, Phys.org