De Chinese overheid heeft bekendgemaakt dat krachtige drones en supercomputers binnenkort niet meer zomaar aan het buitenland mogen worden verkocht.
Waarschijnlijk was je niet toevallig net van plan om een top of the bill drone of supercomputer uit China te laten overkomen. Maar mocht dat toch het geval zijn, doe het dan maar snel. Afgelopen weekend werd namelijk bekend dat de Aziatische reus de export van dit soort technische hoogstandjes aan banden gaat leggen.
Drone-incidenten
Wat de drones betreft, gaat het om exemplaren die langer dan een uur kunnen vliegen en hoger kunnen komen dan 15,4 kilometer (50.000 voet). De meeste commerciële drones halen dat soort indrukwekkende specs niet, dus de wereldwijde drone-marktleider, het Chinese bedrijf DJI, zal waarschijnlijk weinig last hebben van de nieuwe regels.
De grote vraag is dan natuurlijk waarom China haar beste drones niet meer zonder toestemming de grens over wil laten gaan. Dat zou te maken kunnen hebben, zo suggereert het blog China Real Time Report, met het gegeven dat een aantal Chinese drones de afgelopen tijd op een negatieve manier in het nieuws is geweest. Zo landde er een op het dak van het kantoor van de Japanse premier en een in het gebied rond het Witte Huis. Bovendien heeft Pakistan laatst een spionagedrone neergehaald, naar verluidt gestuurd door aartsvijand India, die ook van Chinese makelij zou zijn.
Het gaat bij dit soort incidenten echter voornamelijk om drones die nog steeds gewoon mogen worden uitgevoerd onder de nieuwe regels. Andrei Chang, hoofdredacteur van de militaire website Kanwa Defense, denkt dan ook dat het besluit vooral is bedoeld als een van opschepperij; het moet de aandacht vestigen op de koppositie die China momenteel heeft op het gebied van drones.
Oog om oog?
Wat de supercomputers betreft, gelden de nieuwe regels voor exemplaren die een hogere snelheid hebben dan 8 teraFLOPS (8 biljoen berekeningen per seconden). Ter vergelijking: de snelste supercomputer ter wereld – niet toevallig een Chinees apparaat – haalt 33.860 teraFLOPS.
Deze beperking kan iets te maken hebben met het onlangs bekend gemaakte voornemen van de VS om de komende tien jaar een supercomputer te ontwikkelen met een snelheid van minstens één exaFLOPS (1 miljoen teraFLOPS). Wellicht dat de Chinezen deze bedreiging van hun eigen kampioen, Tianhe-2, zo min mogelijk willen steunen.
Maar het kan ook simpelweg een gevalletje ‘oog om oog, tand om tand’ zijn. Dit voorjaar verboden de VS namelijk al de export van supercomputeronderdelen richting labs die zich met Tianhe-2 bezighouden.
Hoe dan ook, hiermee lijkt het startschot wel gegeven voor een supercomputerwedloop tussen de Amerikanen en de Chinezen – zonder dat beide landen nog al te veel van elkaars technologische vooruitgang kunnen profiteren.
Bronnen: AFP via Phys.org, China Real Time Report
Beeld: DJI