China kloont eerste politiehond

Laurien Onderwater

25 maart 2019 12:59

politiehond China gekloond

Een hond opleiden tot politiehond is een tijdrovende klus die ook nog eens veel geld kost. China komt met een snel alternatief.

Een politiehond is eigenlijk niet meer uit het blauwe team weg te denken. Maar voordat zo’n lieve pup is opgeleid tot een slimme en meedogenloze Sherlock Holmes, ben je alweer vijf jaar verder. Bovendien kost die training, volgens China Daily, ongeveer een half miljoen yuan (bijna 66.000 euro). Daar heeft het land helemaal geen zin in en komt daarom met een snelle oplossing: klonen.

Lees ook:

Evenkweekje

Maak kennis met Kunxun: een drie maanden oude Kunming wolfshond die exact hetzelfde DNA heeft als zijn ‘moeder’ – de zeven jaar oude Huahuangma (bijnaam: Sherlock Holmes) die op het politiebureau van Pu’er in Yunnan dient. Huahuangma heeft bijgedragen aan het kraken van tientallen moordzaken en wordt beschouwd als een geweldige recherchehond. Zo’n type waarvan je er eigenlijk nog wel een zou willen.

Om het DNA van Huahuangma te klonen, schakelde de Chinese politie de hulp in van Sinogene Biotechnology Company – een bedrijf dat ook (overleden) huisdieren kloont – en de Yunnan Agricultural University. Wetenschappers haalden wat huidcellen weg van Huahuangma en kloonden het DNA. Een gekloond embryo werd geplaatst in een beagle en na een paar maanden kwam een gezonde Kunxun via een keizersnede ter wereld.

Volgens een onderzoeker van de politiehondenbasis Kunming heeft de pup nu al een sterke reukzin, en is de wolfshond erg sociaal en alert. Ondanks de goede ‘Holmes-genen’ zal Kunxun een uitgebreide training ondergaan, waarin ze wordt getraind op het gebied van drugsdetectie, crowd control en het zoeken naar bewijsmateriaal.

Sinogene hoopt het klonen van politiehonden in de toekomst op grotere schaal mogelijk te kunnen maken, zodat de trainingsduur aanzienlijk kan worden verkort. Alleen de kosten die gepaard gaan met het klonen van een dier blijven wel een groot obstakel, gaf het bedrijf toe.

Bronnen: Reuters, China Daily

Beeld: Sinogene Biotechnology Company

KIJK 4/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!