‘China en Rusland hebben binnen een paar jaar satellietkillers’

André Kesseler

17 februari 2018 10:00

satellietkillers

Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwen dat potentiële vijanden van de VS het leger blind en stuurloos kunnen maken.

Elk modern leger ter wereld is heel erg afhankelijk van satellieten: voor het voorspellen van het weer, de communicatie, het bepalen van de locatie, en het richten van allerlei wapensystemen. Geen wonder dus dat grootmachten als China en Rusland hard werken aan manieren om Amerikaanse satellieten uit te schakelen. En volgens een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten kunnen de landen binnen twee tot drie jaar over zo’n wapen beschikken.

ASAT

De Russen werken al jaren aan de PL-19 Nudol, officieel een ballistische raket voor gronddoelen, maar ook vrij eenvoudig om te bouwen tot satellietkiller. En de Chinezen ontwikkelen de SC-19, een anti-satellietwapen (ASAT) dat op een DF-21 ballistische raket wordt geplaatst en met een mobiele lanceerinstallatie wordt afgeschoten. Het wapen gebruikt een infraroodsysteem om de satelliet te vinden en knalt er dan met hoge snelheid op.

De SC-19 (foto hierboven) is de afgelopen jaren op z’n minst zeven keer getest; een van de eerste keren in 2007 toen het op 864 kilometer hoogte op een overbodige Fengyun 1C–weersatelliet knalde en in één klap duizenden stukken ruimtepuin wegslingerde.

USA-193

Op 24 december 2016 schreven we naar aanleiding van een test met een PL-19:

Overigens beschikken de Amerikanen al sinds 1985 over systemen waarmee ze satellieten naar beneden kunnen halen. De meest recente was de USA-193, een militaire verkenningssatelliet die het, eenmaal in de ruimte, niet bleek te doen en langzaam uit zijn baan zakte. De brandstoftanks van de satelliet zaten volgens het Pentagon nog vol met het giftige hydrazine en dat zou heel gevaarlijk kunnen zijn als het ding ongecontroleerd door de dampkring naar beneden zou kletteren.

Daarom werd begin 2008 besloten om de satelliet met een aangepaste RIM-161 SM-3-raket, gelanceerd vanaf de Amerikaanse kruiser USS Lake Erie, uit te schakelen, waarna de brokstukken in de dampkring zouden verbranden. (Ten minste dat was de officiële lezing. Er zijn bronnen die beweren dat USA-193 een kleine nucleaire reactor aan boord had en dat de Amerikanen daarom zo nerveus waren.)

Gevaar?

De vraag is hoe gevaarlijk de Chinese en Russische ruimtewapens zijn. Die landen zijn net zo afhankelijk van hun satellieten als de VS en ze kunnen er donder op zeggen dat de Amerikanen terug zullen slaan als hun satellieten worden aangevallen. Dus ASAT-raketten lijken voornamelijk een soort ‘kernwapenachtige-verzekering’. Geen van de landen zal ze gebruiken, omdat ze weten wat de gevolgen zullen zijn. MAD 2.0 dus, mutual assured destruction (gegarandeerde wederzijdse vernietiging), maar dan in de ruimte.

Bronnen: Business InsiderPopular MechanicsWashington Times

Beeld: US Navy

Lees ook:

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!