China test afschrikwekkende hypersone raket

KIJK-redactie

26 november 2016 11:00

hypersone raket

Het wordt een zorgwekkende ontwikkeling voor het westen genoemd: de nieuwe hypersone raket van China. 

Onlangs vuurde een Chinese J-16 straaljager een grote hypersone langeafstandsraket af die succesvol een drone vernietigde. De Chinese raket is een indrukwekkend stuk oorlogstechniek. De kaarten in de militaire machtsbalans tussen China en het westen lijken met de nieuwe raket opnieuw geschud.

Experts van de website Popular Science schatten de lengte op 5,7 meter en diameter op 32,5 centimeter. Dat is fiks voor een air to air-raket en maakt een groot bereik mogelijk. Groter dan waar air to air-raketten van de NAVO toe in staat zijn. De Chinese raket zou doelen tot op meer dan 300 kilometer afstand kunnen raken. Maar het maximale bereik ligt waarschijnlijk verder: tussen de 400 en 500 kilometer. Daarmee valt de raket in de categorie Very Long Range Air to Air Missile (VLRAAM).

hypersone raket

De raket hangt onder de vleugel van een Chinese J-16 straaljager en werd in november 2016 afgevuurd. De raket zou op grote afstand een drone succesvol hebben vernietigd.

Hypersone raket

De raketmotor van het projectiel maakt een extreme snelheid mogelijk en extreme vlieghoogtes. De snelheid zou met Mach 6 hypersoon zijn. Voor de doelen is er bijna geen ontkomen aan, tenzij ze zich reeds aan de rand van het bereik van de raket bevinden.

Na lancering vanaf een J-16 of J-11 straaljager op 15 kilometer hoogte, vliegt de raket naar een hoogte van ongeveer 30 kilometer. Dat heeft meerdere voordelen. De lucht is daar ijl en dun, waarmee de weerstand kleiner is dan op lagere hoogtes. Dit vergroot het bereik van de raket. Bovendien maakt het een hoge aanvalshoek mogelijk, wat de reactietijd voor de bemanning van het doeltoestel vermindert om uit te wijken of iets te doen. De grote hoogte maakt het ook moeilijk voor afweerraketten om de Chinese raket uit de lucht te halen.

hypersone raket

De Chinezen zitten niet stil wat betreft de ontwikkeling van hun defensie-apparaat.

AESA-radar

Maar dat is niet alles. Aan boord van de raket zou ook ruimte zijn voor een grote AESA-radar. AESA staat voor active electronically scanned array-radar. Dat is een modern type radar dat gericht kan scannen. Als back-up zou een infrarood/optisch zoeksysteem zijn ingebouwd. Dit systeem kan vliegtuigen herkennen die extra interessant zijn om uit de lucht te halen, zoals tankvliegtuigen en radarvliegtuigen. De eigen positiebepaling gebeurt met GPS.

Als klap op de vuurpijl heeft de raket waarschijnlijk zijwaartse stuwraketjes om de manoeuvreerbaarheid op het laatste stukje richting het doel te verbeteren.

Westen wordt kwetsbaar

De vraag is of strijdkrachten in het westen een antwoord hebben op deze machtige, hypersone raket. Volgens Popular Science hebben de Amerikanen in verschillende situaties het nakijken. Een vergelijkbare raket is er namelijk niet. De F-35 heeft daarnaast een beperkt vliegbereik en is daarmee moeilijker inzetbaar tijdens conflicten waarin beide partijen op grote afstanden van elkaar vliegen.

De nieuwe J-20-straaljager waar we onlangs over schreven kan de raket zelf niet meenemen, maar kan wel dichtbij komen en posities doorgeven aan een J-16 of J-11, die vanaf grotere afstand de nieuwe raket kan afvuren. Bovendien is het Amerikaanse gevechtsapparaat erg afhankelijk van tankers en vliegende radarstations. Die kunnen gemakkelijk uit de lucht gehaald worden door deze raket. Met andere woorden: de kaarten zijn opnieuw geschud in de militaire machtsbalans tussen China en het westen.

Bron: Popular Science, Defense World