Het is een knap staaltje werk, de constructie van skybridge The Crystal. Met een lengte van 300 meter is het ding namelijk bijna zo lang als de Eiffeltoren hoog is.
Aan bijzondere architectonische hoogstandjes heeft China geen gebrek. Van gigantische wolkenkrabbers die hun naam eer aan doen, tot bruggen op schrikbarende hoogte. Maar alsof dat niet genoeg was, werkte men in de Chinese stad Chongqing de afgelopen jaren aan een ambitieuze combinatie van beiden: een ‘horizontale wolkenkrabber’, The Crystal geheten. De voltooiing van het bijzondere bouwwerk is eindelijk in zicht – de gigantische, overdekte skybridge moet halverwege 2019 af zijn.
Lees ook: ‘Dubai wil draaiende wolkenkrabber’
Architectonisch hoogstandje
De 300 meter lange, 250 meter hoge ‘wolkenkrabberbrug’ is onderdeel van het Raffles City Chongqing. Samen met acht (verticale) torens heeft de groep een flinke 817.000 vierkante meter aan ruimte. The Crystal ligt op vier van de lagere wolkenkrabbers, en verbindt het kwartet met elkaar én twee van de 350 meter hoge torens.
De wat gebogen vorm van The Crystal is geïnspireerd op de met wind gevulde zeilen van de Chinese handelsschepen die vroeger door de stad z’n kronkelende rivieren voeren. En voor degenen die bij het zien van de constructie moeten denken aan de Marina Bay Sands in Singapore – dat kan wel. Beide bouwwerken zijn namelijk ontworpen door dezelfde persoon; architect en stedenbouwkundige Moshe Safdie.
Klaar is Kees
Om het langwerpige gebouw op zijn plaats te krijgen, werd het verdeeld in negen losse delen. Vier daarvan werden direct bovenop de toren gebouwd, terwijl de drie ‘hangende’ stukken op de grond in elkaar werden gezet. Die werden vervolgens samen met de laatste onderdelen van de uiteindes van de skybridge naar boven gehesen.
Nu de constructie bijna is voltooid, moet alleen nog de laatste hand gelegd worden aan het interieur, meldt ontwikkelaar CapitaLand. In The Crystal zullen onder andere twee zwembaden, een galerij, een tuin en verschillende restaurants te vinden zijn. De rest van Raffles City zal, op een winkelcentrum na, voornamelijk gebruikt worden voor woon- en werkruimten.
Bronnen: CapitaLand, New Atlas
Beeld: CapitaLand
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!