Dit gigantische vliegdekschip draagt bij aan de modernisering van de Chinese marine.
Zondagochtend rond 7:00 lokale tijd verliet het vliegdekschip de haven van het noordoostelijk gelegen Dalian in China. Vorig jaar werd het ‘China made’ Type 001A schip voor het eerst te water gelaten, maar was toen nog niet helemaal klaar. Nu, uitgerust met wapens en een variatie aan andere apparatuur, begint het vaartuig aan haar testvaart.
Modernisering
De voorlopig nog Type 001A is het eerste vliegdekschip dat volledig door China gebouwd is. Het weegt zo’n 70.000 ton en is een gigantische 315 meter lang en 75 meter breed. De constructie begon in november 2013, en is sinds de lancering van vorig jaar, nu eindelijk klaar voor de eerste echte testvaart.
Het vliegdekschip, dat naar verluidt waarschijnlijk Shandong zal gaan heten, is China’s tweede vliegdekschip. Maar waar de Shandong volledig ‘China made’ is, is de 25 jaar oude, 60.000 ton wegende Liaoning van Russische oorsprong.
Met het nieuwe schip probeert China onder andere haar leger te moderniseren. De Shandong is dan ook een upgrade vergeleken met het oude schip, en zal volgens de Chinese media onder andere beter zijn met betrekking tot het inzetten en ondersteunen van fighter jets en andere vliegtuigen.
Testvaart
De testvaart is met name bedoeld om de betrouwbaarheid en de capaciteit van het aandrijvingssysteem van het nieuwe vaartuig na te lopen. De tests zullen naar verwachting ongeveer een jaar in beslag nemen.
Na deze tests zullen er meer volgen. Hun doel is onder andere het verifiëren van de maximale snelheid van het vliegdekschip, en het testen van haar bestendigheid tegen (ongunstige) omstandigheden op zee, elektronica en wapensystemen. Naar verwachting zal de Type 001A Shandong in 2020 in dienst genomen worden. Een van de taken die het schip dan op zich zal nemen is het patrouilleren van onrustige delen van de Zuid-Chinese zee.
China is een de weinige landen dat over vliegdekschepen beschikt. In de buurt van de Verenigde Staten komt het echter nog lang niet. De US navy heeft er niet alleen veel meer (11), ze varen op kernenergie, en wegen zo’n 100.000 ton.
Bronnen: South China Morning Post, BBC
Beeld: Li Gang/China Daily
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!