Chinezen verspillen massa’s rijst

KIJK-redactie

06 september 2013 13:00

Als je de monden van 21 procent van de wereldbevolking moet voeden, is het begrijpelijk dat je af en toe wat eten morst. De Chinese voedselverspilling is alleen enorm: 82 miljoen ton aan granen, waaronder rijst.

Soms zijn je ogen groter dan je maag. Die laatste schep rijst was net wat te veel van het goede en belandt dus in de prullenbak. Zonde natuurlijk, maar zo’n klein beetje rijst ga je toch niet bewaren? Toch is deze verspilling een groot probleem in China. Daar gaat 19 procent van de granen, zoals rijst, verloren. Dat komt neer op 82 miljoen ton, meer dan de helft van de totale productie van Afrika.

Van het veld naar de vork

Voordat de rijst op het bord belandt, is er een heel proces aan vooraf gegaan. Op vijf plaatsen in het voedselproces wordt er flink verspild, volgens een onderzoek van de Bosbouwuniversiteit te Beijing. Het gaat eigenlijk al mis bij het oogsten. Zo wordt er verkeerd gesorteerd of tast ongedierte de granen aan. Vervolgens moet de oogst worden opgeslagen. Bij de opslag droogt een deel uit of bederft. Ook bij het transport en bij het verwerkingsproces gaat er een gedeelte van het graan verloren, onder meer door het kneuzen en verkeerd sorteren.

Maar de grootste verspiller in het voedselproces is de consument. De Chinezen hebben er vooral een handje van voedsel weg te gooien dat nog goed is maar de ‘ten minste houdbaar tot’-datum heeft overschreden.

135 miljard kuub water verspild

In een tijd van een groeiende wereldbevolking – en daarmee een groeiende vraag naar voedsel – is deze mate van verspilling op z’n zachtst gezegd niet zo handig. Niet alleen staan op 26 miljoen hectare aan Chinees landbouwgebied voor niets gewassen te groeien, ook wordt jaarlijks 135 miljard kubieke meter aan water verspild. Ter vergelijking: dat is evenveel als het totale waterverbruik in heel Canada. De onderzoekers pleiten dan ook voor een hogere oplettendheid bij de voedselindustrie, de verkopers en de consument.

Bron: Environmental Science & Technology, American Chemical Society via EurekAlert!

Beeld: Hullie/CC BY-SA 3.0