Filmpje: CIMON maakt debuut

Karlijn Klei

02 december 2018 11:00

ESO onthulde afgelopen week de eerste beelden van interacties tussen androïde CIMON en ISS-astronauten. Het gesprek verliep niet helemaal vlekkeloos.

Sinds juni zweeft er een 5 kilogram wegende, bolvormige robot door het Internationale ruimtestation ISS. CIMON, voor Crew Interactive MObile CompanioN, reisde mee met astronaut Alexander Gerst toen hij een aantal maanden geleden zijn missie in het ruimtestation startte.

Eindelijk kunnen we slimme, zwevende robotbol CIMON in actie zien. In het filmpje dat Europese ruimtevaartorganisatie ESO afgelopen week onthulde, zijn de eerste interacties tussen Gerst en de androïde te zien. HAL 9000 ‘gedrag’ vertoonde CIMON (gelukkig) niet, maar van een feilloze eerste ontmoeting was ook geen sprake.

Lees ook: AI gebaseerd op moordlustige HAL 9000 ontwikkeld

Muziekliefhebber

De eerste paar minuten van de kennismaking verliepen geheel volgens plan. Na een voorstelrondje toont CIMON zijn zweefkunsten, helpt de robotbol Gerst met een procedure en draait hij, op verzoek van de astronaut het nummer ‘Man machine’ van Kraftwerk – toepasselijk.

Maar dan komen de ‘kinderziekten’ van de kleine robot naar boven drijven. Blijkbaar is CIMON muziekliefhebber, want zijn muziekmodus beëindigen blijkt een lastige opgave. Vervolgens beschuldigt de robot, diens gedrag steeds meer aan dat van een kleuter doet denken, Gerst ervan ‘niet aardig tegen hem te zijn’; “stop being so mean“.

CIMON

Het project moet duidelijk maken of een AI-robot ruimtemissies kan bevorderen, door een af en toe een babbeltje te maken met de bemanning en hen te helpen met verschillende klussen.

CIMON lijkt een aantal zaken, zoals het rondzweven door de gewichtloosheid van het ruimtestation, al aardig onder de knie te hebben. Maar ja, uit het filmpje blijkt wel duidelijk dat het project zich nog in de beginfase bevindt – het aan boord hebben van een snel gekwetste ‘computerkleuter’ lijkt me niet echt de bedoeling.

Bronnen: European Space Agency, ESA/Youtube

Beeld: ESA

KIJK 12/2018 complotBen je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!