ISS-astronauten krijgen bezoek van zwevende robot

Laurien Onderwater

28 februari 2018 12:59

CIMON

Een vijf kilo wegende robotbol zal dit jaar naar het internationale ruimtestation reizen om daar astronauten te ondersteunen.

Wanneer de Duitse astronaut Alexander Gerst dit jaar naar het internationaal ruimtestation (ISS) zal gaan, brengt hij een bijzondere reisgenoot mee: een zwevende robot. CIMON – dat staat voor Crew Interactive Mobile Companion – is een vriendelijke, pratende en intelligente androïde die voortkomt uit een samenwerking tussen het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR), de European Space Agency (ESA), Airbus en het IT-bedrijf IBM.

Babbelen

CIMON heeft de grootte van een basketbal, weegt 5 kilo en is gemaakt van plastic en metaal. Al zijn structuren zijn 3D-geprint. Daarnaast werkt de robot op Watson: een supercomputer ontwikkeld door IBM. Dat betekent dat hij gestelde vragen kan interpreteren en beantwoorden door encyclopedieën, wetenschappelijke artikelen, boeken, en tijdschriften te raadplegen.

Eenmaal in de ruimte zal CIMON met astronauten een babbeltje maken, ze helpen met bepaalde klusjes, data interpreteren en nog veel meer. Daarnaast kan de androïdebol ook dienen als een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor technische problemen.

HAL-900

Maar eerst moet de robotbol nog meer tests uitvoeren. Na het voltooien daarvan, neemt Alexander Gerst CIMON mee naar de ruimte waar hij hem zal helpen in drie tests: experimenteren met kristallen, samenwerken om een Rubiks kubus op te lossen en fungeren als vliegende camera wanneer Gerst een complex medisch experiment uitvoert.

En mocht je na het lezen van dit artikel huiverend denken aan de boordcomputer HAL-900 uit de film 2001: A Space Odyssey; geen zorgen, zo slim is CIMON ook weer niet.

Bronnen: Airbus, Popular Mechanics, Business Insider

Beeld: Airbus

Lees ook:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!  


Meer Nieuws