Coating voor doorgeslikte batterijen bedacht

kijkmagazine

04 november 2014 09:00

Batterijtjes

Amerikaanse wetenschappers hebben een coating ontwikkeld die ervoor zorgt dat doorgeslikte batterijen minder kwaad kunnen.

Het is redelijk algemeen bekend dat batterijen niet voor inwendig gebruik zijn, zou je zeggen. Toch komt het nogal eens voor dat mensen – met name kinderen – een batterijtje inslikken; alleen al in de VS leidt dat tot duizenden bezoekjes aan de Eerste Hulp per jaar. En zo’n batterijtje in je slokdarm kan nare gevolgen hebben, tot de dood aan toe.

Bryan Laulicht, Giovanni Traverso en collega’s denken nu de oplossing te hebben gevonden: een coating die ervoor zorgt dat batterijen geen schade meer aanrichten in ons lichaam, maar in apparaten gewoon blijven werken.

Tunnelende elektronen

De coating is een zogenoemde quantum-tunneling-composiet (QTC). Dit bijzondere materiaal bestaat uit een polymeer die als isolator werkt, waarin geleidende, metalen deeltjes zitten. Als hier druk op wordt uitgeoefend, bijvoorbeeld wanneer een gecoate batterij in het daarvoor bestemde vakje is geklemd, kunnen elektronen door dit laagje heen springen, via het quantummechanisch effect tunneling. In het lichaam is het materiaal echter niet geleidend, wat de batterij een stuk minder gevaarlijk maakt in doorgeslikte toestand.

De verantwoordelijke onderzoekers testten hun trucje vervolgens op de slokdarmen van zwijnen. Dat leverde het verwachtte resultaat op: waar gewone batterijen lekten en zorgden voor het afsterven van cellen, was er geen waarneembare schade aan de zwijnenslokdarmen die aan gecoate batterijtjes waren blootgesteld.

Oren en neuzen

Het is nu zaak, zo meldt het team van Laulicht en Traverso in het tijdschrift PNAS, om te testen of de coating ook werkt bij allerlei andere soorten batterijen, en wat hij doet voor batterijtjes die in oren of neuzen zijn terechtgekomen. Maar vooralsnog lijken ze dus een werkende manier op het spoor om heel wat kinderleed te voorkomen.

Bron: PNAS

Beeld: Jenny Rollo