‘We hebben de neiging om machines te personificeren’

KIJK-redactie

23 maart 2018 10:59

trump

Hoofdredacteur (a.i.) André was not amused toen RoboDog van Boston Dynamics werd getrapt om zijn stabiliteit te testen. Dichten we robots te veel menselijke of dierlijke eigenschappen toe?

Als ik langs mijn motor loop, kan ik het niet laten om hem even een ‘schouderklopje’ te geven. Die machine is mijn maatje en we maken samen nogal wat mee. Per jaar kachelen we bijvoorbeeld zo’n 20.000 kilometer over ’s lands wegen, we trotseren wind en regen en werken ons vrijwel elke dag tussen honderden filerijdende koekblikken door.

Kortom: we hebben een band (en hij wel twee). Ik heb dat niet met al mijn ‘machines’. Ik heb nul emotie bij de decoupeerzaag en een paar jaar geleden verkocht ik mijn computer een ongelofelijke rotschop omdat Windhoos-versie zoveel weer eens was vastgelopen. Overigens met als gevolg dat de harde schijf volledige crashte en ik nog veul verder van huis was.

Arme RoboDog

Maar goed, wij mensen hebben dus af en toe de neiging om machines te personificeren; we dichten ze menselijke of dierlijke eigenschappen toe. Ik betrapte mezelf daarop toen ik onlangs naar een filmpje zat te kijken van een test met RoboDog.

Tijdens een beproeving waarbij de stabiliteit van de robotische hond wordt getest, schopt een of andere hufter de machine hard tegen zijn buik. Het arme robodier moet daarna alle moeite doen om overeind te blijven. En ik dacht: “Vuile %^$#%#, zal ik dat eens bij jou doen? Als ik je ooit op straat tegenkom…” Een rare reactie natuurlijk, want ook RoboDog is niet veel meer dan een verzameling moeren, bouten, chips en hydraulica.

Robotrechten

Maar wat gebeurt er als robots straks het niveau van een robothond ontstijgen? Als ze een normale conversatie met ons kunnen voeren, onze emoties kunnen aflezen en ze misschien ook zelf kunnen tonen? Er zijn mensen die vinden dat robots met zo’n hoogontwikkelde kunstmatige intelligentie niet alleen plichten, maar ook rechten moeten hebben. Het kan zijn dat ze zelfs stemrecht krijgen en misschien komt er wel een Universele Verklaring van de Rechten van de Robot.

Belachelijk? Lees het uitstekende artikel van Jean-Paul Keulen op pagina 36 en oordeel zelf. Ga ik ondertussen op zoek naar de klootzak die RoboDog mishandelde.

Deze redactioneel verscheen ook in KIJK 4/2018.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens