‘Combinatie roken en genen verhoogt kans op tweeling’

MtB

20 april 2015 16:00

Rokende Afro-Amerikaanse vrouwen hebben een grotere kans om een tweeling te krijgen, zo claimen Amerikaanse onderzoekers.

Voor veel mensen is het logisch om voor en tijdens de zwangerschap niet te roken. Maar mocht je graag een tweeling willen krijgen, dan kan roken de kans hierop vergroten. Voordat je direct naar een sigaret grijpt; een bepaald gen moet wel eerst een klein beetje zijn veranderd om te zorgen dat roken ‘nut’ heeft. Dit hebben Amerikaanse onderzoekers aangetoond.

Rokende vrouwen

De onderzoekers hebben bij vrouwen van Afro-Amerikaanse afkomst gekeken of bepaalde genen waren gemuteerd. Ze onderzochten bij 227 vrouwen de genen waarvan eerder is gebleken dat ze de kans op een tweeling verhogen of verlagen. Van deze vrouwen hadden er 29 een tweeling gekregen.

In eerste instantie dachten de onderzoekers een aantal gemuteerde genen te hebben gevonden die zorgden voor een grotere kans op een tweeling. Maar wanneer ze in de berekening ook meenamen of de vrouwen rookten, bleek voor rokende moeders de kans op een tweeling nog groter te zijn. Zo hebben rokende vrouwen met het gemuteerde gen TP53 bijna tien keer meer kans om een tweeling te krijgen dan vrouwen die wel de mutatie hebben, maar niet roken.

Verstoorde zwangerschap

Een zwangerschap van een twee-eiige tweeling is vaak het resultaat van een verstoring van de hormonale balans bij vrouwen. Mogelijk zorgt het roken in combinatie met het gemuteerde gen ervoor dat zowel de eisprong als het innestelen van de eitjes net iets anders verloopt dan bij een zwangerschap van één kind. Door deze verstoring kunnen wellicht meerdere eitjes tegelijkertijd worden bevrucht en zich nestelen in de baarmoeder.

Dit onderzoek heeft wel een aantal beperkingen, geven de onderzoekers aan. Zo is er geen rekening gehouden met de BMI van de vrouwen, terwijl bekend is dat een hoge BMI de kans op een tweeling verhoogt. Daarnaast is het onderzoek gedaan bij een kleine groep met dezelfde etnische achtergrond. Dit is een belangrijk kanttekening omdat een vrouw van Afrikaanse afkomst een kans van 45 op 1000 heeft om een tweeling te krijgen, terwijl dit voor een Europeaanse vrouw maar 8 op 1000 is.

Bronnen: American Journal of Human Biology, University of South Florida via EurekAlert!

Beeld: Javier Ignacio Acuña Ditzel/CC BY 2.0 (Flickr)