Computer berekent ideale combinatie van medicijnen

KIJK-redactie

01 november 2011 09:00

betere werking met ideale combinatie medicijnen

Nieuwe computersoftware berekent razendsnel effectieve combinaties van medicijnen om zo uiteindelijk tot de ideale combinatie en dosering te komen.

Het natuurlijke beschermingsmechanisme werkt goed bij het bestrijden van infecties, maar niet bij beroertes. Dan zorgt de ontstekingsreactie van het lichaam er juist voor dat er nog meer schade ontstaat. Het onmiddellijk toedienen van ontstekingsremmende middelen is dan ook gewenst, maar komt vrijwel altijd pas later, wanneer de schade al is opgetreden. Biochemicus Douglas Kell van de Universiteit van Manchester heeft met zijn team een computerprogramma ontwikkeld dat ideale combinaties van medicijnen berekent om de ontsteking uiterst effectief tegen te gaan en restverschijnselen van een beroerte te voorkomen.

Probleem is daarbij dat er miljoenen combinaties van ontstekingsremmers mogelijk zijn. Welke is dan het meest effectief? Kell stelde samen met computertechnici een evolutionair algoritme op waarmee uit de miljoenen mogelijkheden steeds vijftig nieuwe combinaties worden samengesteld door goedwerkende combinaties van medicijnen met elkaar te verrijken. Deze worden steeds in een laboratorium getest en verfijnd. Uiteindelijk komt hieruit een uiterst effectieve ontstekingsremmer. Onderzoekers hoeven zo niet zelf alle miljoenen combinaties op te speuren, te testen en weer allemaal met elkaar te mengen om ooit tot eenzelfde uitkomst te komen.

De ideale combinatie medicijnen kan ontstekingen dusdanig snel en effectief remmen, dat restverschijnselen zoals verlamming uitblijven. Bovendien hebben patiënten een lagere dosis nodig als de medicijnen effectiever worden, wat de kans op bijwerkingen en vergiftiging verkleint.

Bij bijvoorbeeld kanker en alzheimer treden ook schadelijke ontstekingsreacties op. Kell heeft zich nu geconcentreerd op de ideale toediening bij een beroerte, maar heeft goede hoop dat zijn computerprogramma ook bij deze ziektes snel hulp kan bieden.

Bronnen: Nature Chemical Biology, University of Manchester

Beeld: Gabi Butcher/CC BY-SA 2.0