Biometrie gaat er straks onder meer voor zorgen dat we onze paspoorten thuis kunnen laten als we naar het buitenland willen. En er is een nieuwe doorbraak.
Dat oren een unieke vorm hebben wisten we al. Er zijn gevallen bekend waarbij de politie een inbreker wist op te sporen omdat die bijvoorbeeld zijn oor tegen een deur had gedrukt om te horen of hij zonder problemen aan een klus kon beginnen. Maar biometrie, de techniek die het mogelijk maakt om mensen aan uiterlijke kenmerken te herkennen, richtte zich vooral op unieke details als ogen of vingerafdrukken. Tot nu. Want onderzoekers van de Universiteit van Southampton hebben een systeem ontwikkeld dat mensen herkent aan de vorm van hun oren. En volgens hen is die techniek, Image Ray Transform genaamd, in 99,6 procent van de gevallen succesvol. Dat bleek tenminste uit tests met 252 proefpersonen.
Image Ray Transform is een welkome aanvulling van bijvoorbeeld gezichts-, vingerafdruk- of oogherkenning, die allemaal zo hun beperkingen hebben. Gezichten kunnen bijvoorbeeld door make-up onherkenbaar worden gemaakt, en oogherkenning is misschien handig op een vliegveld, maar kan bijvoorbeeld weer niet gebruikt worden om criminelen te identificeren aan de hand van beelden die door een bewakingscamera zijn gemaakt. Bovendien veranderen gezichten als ze ouder worden, maar oren niet. Ze blijven dezelfde vorm houden, al worden ze met de jaren wel wat groter.
Het systeem bevindt zich nog in een testfase, maar de onderzoekers verwachten dat het op redelijk korte termijn inzetbaar zal zijn.
Bronnen: Wired