Met een zelf ontwikkelde supercomputer maken onderzoekers van Yale het mogelijk om een robot obstakels te laten ontwijken.
We lopen elke dag over straat en nemen van alles waar. Het kost ons geen moeite om de dingen die we tegen komen te herkennen en identificeren. Om dit zo snel te kunnen doen, werken onze hersenen superefficiënt en maken ze enorme hoeveelheden berekeningen. Dit is dan ook de reden waarom het lastig blijkt om dit na te bootsen met een computer.
Onderzoekers van Yale hebben zelf een supercomputer ontwikkeld, die gebaseerd is op het visuele systeem van zoogdieren. Complexe algoritmes maken het mogelijk om meer dan 100 miljard berekeningen per seconde uit te voeren. Hierdoor kan de computer tientallen grote afbeeldingen in realtime verwerken.
Het woord ‘supercomputer’ doet vermoeden dat het hier om een enorm project gaat. Maar de computer in kwestie is niet groter dan een portemonnee, gebruikt minder vermogen dan een mobiele telefoon en bestaat uit slechts een enkele chip.
Wat niet betekent dat het ding weinig in zijn mars heeft. “Een van de eerste prototypes van dit systeem is nu al in staat om grafische processors te overtreffen bij visuele taken,” aldus onderzoeker Eugenio Culurciello
Het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van een systeem dat het mogelijk maakt om auto’s zichzelf te laten besturen. Op militair, robotica- en huishoudelijk gebied zijn nog vele andere toepassingen denkbaar.
Bronnen: Yale
Beeld: Eugenio Culurciello/e-Lab