Afgelopen weekend stuurde Curiosity zijn eerste panoramabeeld van Mars naar de aarde.
Op 9 augustus maakte Curiosity een serie van 79 foto’s van 1200 bij 1200 pixels en stuurde ze naar de NASA. Van deze foto’s is een mozaïek gemaakt dat samen een panorama vormt van het Marslandschap.
Van de foto’s zijn twee versies gemaakt: een met dezelfde belichting als bij een foto gemaakt met een telefoon en de ander met witbalans, zodat het lijkt alsof het landschap op dezelfde manier door de zon wordt belicht als op aarde. Op deze tweede manier kunnen wetenschappers dankzij de herkenbare kleuren beter types rotsen van elkaar onderscheiden.
Midden op het beeld en in het filmpje is de berg Aeolis Mons te zien, het reisdoel van de Marsrover. Hier richt het geologische onderzoek zich de komende twee jaar met name op.
Tegen het eind van het filmpje komt de rand van de Galekrater in beeld. Wetenschappers denken dat in deze vallei vroeger een waternetwerk vloeide. Wanneer je inzoomt, zie je ook iets dat lijkt op een pad naar boven, dat vermoedelijk is gevormd door water. Hier is ook de landingsplaats van Curiosity vastgelegd. De grijze vlekken midden in beeld zijn stukken rots die de Sky Crane-raketten tijdens de landing hebben weggeblazen.
Bron: Mars Science Laboratory
Beeld: NASA