Het is gelukt: rover Curiosity staat op Mars! Deze volautomatische landing was de meest gecompliceerde die de NASA tot nu toe heeft begeleid.
Vanochtend om 7.32 uur is de Marsrover Curiosity geland in de Galekrater, aan de voet van de berg Aeolis Mons op Mars. Door de grote afstand kwam de bevestiging van de landing ruim 13 minuten later via de marssatelliet Odyssey aan bij het antennestation van NASA’s Deep Space Netwerk in Canberra, Australië. De landing was de meest complexe die NASA tot nu toe heeft gedaan op een andere planeet.
Sinds de eerste Marsmissie met een rover heeft NASA alle rovers op de rode planeet laten landen via een airbagsysteem. Maar met het grote formaat en gewicht van Curiosity moest er een ander systeem komen, de Sky Crane. Dit raketsysteem liet Curiosity in de laatste fase van de landing op de grond zakken via nylon kabels en vloog daarna weg om op een veilige afstand neer te storten.
Van terror naar triomf
“De zeven terror-minuten zijn veranderd in zeven triomfminuten”, zei John Grunsfeld van de NASA. De eerste foto’s zijn al op aarde aangekomen. Op het beeld hiernaast zie je de stenen op de grond voor de rover en Curiosity’s schaduw.
De tweejarige wetenschappelijke missie van de rover om te kijken of er ooit leven was op Mars gaat nu van start. Er zullen nog veel meer foto’s deze kant op komen en hopelijk ook andere interessante resultaten.
Meer weten? Lees hoe de landing precies is gegaan en over Curiosity’s missie en de rover zelf.
Bron en beeld: NASA