‘Cyborgs domineren rugby tegen 2050’

KIJK-redactie

13 september 2011 09:00

Rugby

Over veertig jaar zal rugby niet meer gespeeld worden door gewone mensen, maar door cyborgs. Dit voorspelt futuroloog Ian Yeoman van de Victoria University te Wellington.

Atleten met bionische implantaten, ingebouwde chips om prestaties te controleren en shirts met nanotechnologische medicijnen om kleine verwondingen te genezen. Dit zijn de sporters die weleens de dienst zouden kunnen uitmaken in de Rugby World Cup van 2051.

Het klinkt misschien als sciencefiction, maar volgens Yeoman bestaan veel van de technologieën die hiervoor nodig zijn al. Genetische modificatie is een middel waarmee we perfecte baby’s zouden kunnen maken, dat al wordt gebruikt bij sporten als paardrijden. Verder raken volgens Yeoman implantaten steeds meer in zwang voor organen, botten en ledematen, en worden ze steeds meer geaccepteerd bij professionele sporten. Als voorbeeld van dat laatste noemt hij de Zuid-Afrikaanse Oscar Pistorius, die geen benen heeft. Die mag meedoen met de Olympische Spelen in 2012 in Londen met prothetische schoepen van koolstofvezel.

“Naast genetische modificatie, zijn we op dit moment bezig met het ontwikkelen van middelen om geavanceerde nanobots te maken”, vertelt Yeoman verder. “Dat zijn heel kleine robots die in de bloedstroom kunnen komen om cellen te voeden en afval te verwijderen. Mensen die hiermee geïnjecteerd zijn, zullen zich ontwikkelen tot cyborgs – half mens, half robot – en geweldige atleten worden.”

Een verandering die volgens Yeoman zal worden gewaardeerd, is de introductie van rugbyballen met identificatiechips, robotgrensrechters en lichtgevende systemen die aantonen waar overtredingen zijn begaan. “Met deze middelen kan de scheidsrechter nooit meer worden beschuldigd van partijdigheid.”

Niet alleen de manier waarop rugby gespeeld verandert, ook de manier waarop we ernaar kijken wordt anders. “Televisiekijkers zullen genieten van 3D-beeld in hun thuisbioscoop”, zegt Yeoman. “Maar echte fans verblijven in een hotel dat deel is van het stadion.” Het Marriott Hotel in Engeland is hier een voorbeeld van. Dit hotel heeft al zes kamers die uitzicht hebben op het Twickenham-rugbyveld.

Yeoman zal zijn rugbyvoorstellingen en andere futuristische ideeën uitgebreider uit de doeken doen in het begin volgend jaar te verschijnen boek Tomorrow’s tourism.

Bron: Victory University via PhysOrg.com

Beeld: Thad Zajdowicz


Meer Nieuws