Dakpannen helpen smog tegen te gaan

KIJK-redactie

09 juni 2014 13:00

Hoe voorkom je smog? Met een coating op je dakpannen die stikstofoxides afbreekt, zeggen Amerikaanse studenten.

Stikstofoxides, die bijvoorbeeld ontstaan bij de verbranding van diesel of benzine, kunnen smog veroorzaken. Ze kunnen worden afgebroken door titaandioxide, een witte kleurstof die onder andere in tandpasta zit. Studenten van de Universiteit van Californië brachten een coating van deze stof aan op dakpannen en onderzochten of ze op deze manier smogvorming konden tegengaan.

Dergelijke dakpannen zijn al langer te koop, maar er was tot nu toe maar weinig bekend over de effecten. De studenten besloten de proef eens op de som te nemen. Ze brachten verschillende hoeveelheden titaandioxide aan op de dakpannen en plaatsten deze in een afgesloten ruimte. Vervolgens gebruikten ze een UV-lamp om zonlicht te simuleren, dat nodig is om de stof te activeren. Daarna pompten ze stikstofoxides in de ruimte en analyseerden ze de concentratie van deze stoffen in de lucht.

97 procent minder

De conclusie: de dakpannen haalden 88 tot 97 procent van de stikstofoxides uit de lucht. De hoeveelheid coating bleek weinig invloed te hebben. De grootte van het oppervlak dat werd bedekt met titaandioxide was wel van belang.

Aan de hand van de verkregen data berekenden de studenten dat een dak van gemiddelde grootte jaarlijks ongeveer evenveel stikstofoxides kan afbreken als er worden geproduceerd door een auto die 18.000 kilometer rijdt. Als je een miljoen daken bedekt, wordt dagelijks 21 ton stikstofdioxide afgebroken.

De dakbedekking is overigens niet duur. Voor minder dan 4 euro kun je genoeg titaandioxide kopen om een heel dak te bedekken.

Bron: UCR Today