Darmbacterie vermindert allergische reactie

KIJK-redactie

30 augustus 2014 13:00

Hoewel de oorzaak van voedselallergie niet duidelijk is, hebben wetenschappers aangetoond dat de bacterie Clostridia tegen allergische reacties kan beschermen.

Wetenschappers hebben muizen waarbij de darmflora was uitgeschakeld en muizen waarbij die intact was blootgesteld aan allergenen uit pinda’s. De muizen zonder darmflora bleken hevigere allergische reacties te hebben dan de ‘normale’ muizen. Wanneer onderzoekers de muizen met de uitgeschakelde darmflora de bacteriesoort Clostridia toedienden, was hun reactie vergelijkbaar met die van ‘gezonde’ soortgenoten. De onderzoekers concluderen dan ook dat deze bacteriesoort kan beschermen tegen allergische reacties.

Unieke bescherming

Er werd al langer vermoed dat bacteriën in de darmen een gunstig effect konden hebben op allergieën. Het was echter nog niet bekend welke bacteriën en hoe dit effect werkte. Om dat te onderzoeken, behandelden wetenschappers muizen met antibiotica. Zo doodden ze de darmbacteriën van de dieren. Vervolgens wekten ze met behulp van pindadeeltjes een allergische reactie op. Het immuunsysteem van de bacterievrije muizen begon overuren te draaien, terwijl de muizen met een normale darmflora geen slechte reactie kregen.

Wanneer de muizen met de beschadigde darmflora een portie Clostridia (een bacteriesoort) toegediend kregen, bleek hun reactie vergelijkbaar te zijn met die van hun soortgenoten waarbij alle darmbacteriën aanwezig waren. Wanneer de behandelde muizen een ander soort bacterie (Bacteroides) toegediend kregen werd hun allergische reactie niet minder. De wetenschappers concluderen dan ook dat Clostridia een uniek beschermend effect heeft.

Slijm vormt beschermlaag

De wetenschappers denken dat dit effect wordt veroorzaakt doordat Clostridia de aanmaak van slijm stimuleert. Dat vormt een beschermlaag om de darmen, waardoor de allergenen niet in de darmen terecht kunnen komen.

Mensen hebben net als muizen Clostrida in hun darmen. De wetenschappers denken dan ook dat de bescherming bij mensen hetzelfde werkt. Ze denken dat het stimuleren van de darmflora met probiotica (levende bacterieculturen in bijvoorbeeld yoghurt) zou kunnen helpen om allergische reacties tegen te gaan.

Bronnen: Sciencenews, PNAS

Meest gelezen

Bestel nu!