De beste boeken van 2010 – deel 2

kijkmagazine

19 december 2010 13:00

Wat zijn de favoriete non-fictieboeken uit 2010 van de medewerkers van KIJK? De tweede helft…

Rik Peters kiest Hitch-22 (Christopher Hitchens)
“Hitchens weet altijd te inspireren en mensen aan het denken te zetten, zélfs wanneer hij fouten maakt. In zijn indrukwekkende memoires laat de Brits-Amerikaanse auteur, die bekend staat om zijn radicale standpunten, zien hoeveel moeite het soms kost om die standpunten te bepalen.”

Leo Polak kiest Marcus Aurelius. Warrior, philosopher, emperor (Frank McLynn)
“Gedetailleerde en toch zeer leesbare biografie over de Romeinse keizer die plichtsgetrouw het bestuur voor zijn rekening nam en oorlog voerde (zoals aan het begin van de film Gladiator is te zien), maar die zijn dagen liever vulde met nadenken en schrijven. Verder bevat dit boek een schat aan achtergrondinformatie over het Romeinse rijk.”

Anne Schulp kiest Whole Earth discipline. Why dense cities, nuclear power, transgenic crops, restored wildlands, and geoengineering are necessary (Steward Brand)
“Dit boek geeft zinnig, leesbaar en zinderend noodzakelijk tegengas aan de groene dogma’s en heilige huisjes van de milieubeweging.”

Menno Steketee kiest Red star over the Pacific (Toshi Yoshihara en James R. Holmes)
“Is de supermacht in wording China nu Het Gele Gevaar, of moeten we ons geen zorgen maken? Zoals altijd bij dit soort kwesties ligt de waarheid in het midden. Een puike analyse met groot gevoel voor militair detail.”

Gemma Venhuizen kiest Liefde (Mark Mieras)
“Verhelderend om de wetenschappelijke verklaring te kennen achter lichtontvlambare verliefdheden, roze wolken en irrationeel gedagdroom. Mieras maakt korte metten met al het vrouwelijke gespeculeer (‘vindt hij me wel of niet leuk?’); hij laat zien dat aantrekkingskracht soms niet meer is dan peervormige heupen of een vleugje komkommergeur.”

Jop de Vrieze kiest ook Liefde (Mark Mieras)
“Als geen ander weet Mieras een ‘sexy’ en populair onderwerp op een toegankelijke en inhoudelijke manier te brengen. Liefde geeft de lezer het gevoel na het lezen weer op de hoogte te zijn van wat de wetenschap over liefde weet, en waarover juist nog veel vragen zijn.”

Bruno van Wayenburg kiest Through the language glass (Guy Deutscher)
“Over hoe onze taal onze kleurenwaarneming beïnvloedt, en trouwens ook andere afdelingen van onze waarneming en wereldbeeld. Klinkt misschien een tikje obscuur, maar het blijkt een geweldig geresearcht en opgeschreven verhaal over de aloude vraag of taal beïnvloedt wat we kunnen denken. Ja dus, maar niet zoals je dacht. En het verklaart meteen waarom Homerus het altijd heeft over de ‘wijnrode zee’.”

Boris van Zonneveld kiest Dans met kans (Makridakis, Hogarth en Gaba)
“We proberen onze omgeving en onze levens gedetailleerd te beheersen, maar steeds weer opnieuw zien we dat dit niet goed lukt. Je moet Dans met kans lezen om te weten hoe je risico’s kunt verkleinen, maar ook om uiteindelijk te leren dat je de controle los moet laten omdat het leven nu eenmaal onvoorspelbaar is.” (Klik hier voor KIJKs bespreking van dit boek. -red)

Teake Zuidema kiest First peoples in a new world (David Meltzer)
“Dit boek gaat over de eerste bewoners van Amerika, maar ook over de talloze controverses en ruzies tussen moderne wetenschappers over wie deze eerste bewoners waren, waar ze vandaan kwamen en waar ze zich vestigden. Extra interessant voor mij doordat ik zelf ook in Amerika woon.”

Klik hier voor de favoriete boeken uit 2010 van KIJK-medewerkers Vivianne Bendermacher, Stephan van Duin, Tim van Ham, Raymon Heemskerk, Wouter Janssen, André Kesseler, Jean-Paul Keulen, Nick Kivits en Django Mathijsen.