Meteorenzwerm Geminiden gemist? Geen zorgen, komende nacht zijn er namelijk weer tot meer dan 100 ‘vallende sterren’ per uur te zien.
De sterrenregen in de nacht van 3 op 4 januari wordt veroorzaakt door de Boötiden; de grootste jaarlijkse meteorenzwerm. De Boötiden danken hun naam aan het sterrenbeeld Boötes (de Ossenhoeder) waar de radiant – het punt waaruit alle meteoren lijken te komen – van de zwerm ligt. De zwerm van meteoren bestaat uit achtergelaten puin waar de aarde in haar baan om de zon jaarlijks doorheen beweegt. Daarom zien we de sterrenregen elk jaar rond dezelfde datum.
Lees ook: De maan geeft een spectaculaire show weg
Jas aan en gaan
Allemaal leuk en aardig, zo’n sterrenregen, maar kunnen we de meteoren überhaupt zien? Jazeker, volgens astronoom Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com zijn de omstandigheden dit jaar zelfs erg gunstig. Het hoogtepunt van de zwerm is namelijk om 6:30 uur. Dan is de zon nog niet op (die laat pas rond kwart voor negen van zich horen) en de maan is dan ook niet nog te zien, dus stoort met zijn licht niet.
Wil je sterrenregen zien, dan moet je dus wel even je wekker zetten. Tussen 5:00 en 7:00 uur zijn er tot meer dan honderd ‘vallende sterren’ per uur te zien.
O, en we blijven het zeggen: de term vallende sterren is niet juist. De lichtflitsen worden immers niet door sterren, maar door stukjes puin veroorzaakt. Door de hoge snelheden van het ruimtepuin (149.040 kilometer per uur in het geval van de Boötiden) wordt de lucht vóór het deeltje verhit en gaat gloeien wat wij als een flitsje zien.
Ben je vastberaden om de meteoren te zien? Zoek dan een donkere plek, trek warme kleding aan en neem een ligstoel mee. Een telescoop of verrekijker is niet nodig.
Bronnen: NOVA, hemel.waarnemen.com
Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.