Delftse bio-lens wint goud

KIJK-redactie

01 november 2016 16:00

Een gemanipuleerde bacterie die als een lens fungeert. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, toch is het deze studenten gelukt om te maken.

De champagne mag open op de TU Delft. Maandag won een groep studenten de gouden plak bij de iGEM wedstrijd in Boston, waar het oplossen van maatschappelijke problemen via synthetische biologie centraal staat. Honderden internationale teams deden mee aan de strijd, maar het Delftse team liep dankzij hun biologische lens weg met de prijs.

Glaslaagje

Om de lens te produceren, moesten de studenten een E. coli-bacterie manipuleren. Zo voegden ze een eiwit van een kwal toe, zodat de cel fluorescente eigenschappen kreeg waarmee hij licht kon uitstralen. Vervolgens combineerden ze de E. coli met proteïnen uit een spons. Hierdoor was de bacterie in staat om een glaslaagje rond zichzelf te maken.

Daarnaast kan de bacterie zich gewoon vermenigvuldigen, waardoor meerdere cellen met dezelfde eigenschappen ontstaan. Het resultaat daarvan vormt de winnende bio-lens, Opticoli genaamd.

De Opticoli uit Delft blijkt niet alleen veel goedkoper dan de huidige industriële lenzen, maar ook milieuvriendelijker. Het team wil daarom kijken of het mogelijk is om ze te implementeren in zonnecellen. Doordat de cellen het invallende zonlicht breken en centreren, wordt het rendement verhoogd. Momenteel wordt deze techniek al toegepast met industriële lenzen.

Bio-lens

Prijzen

Het team van studenten heeft ruim een half jaar aan het project gewerkt. De diehards gaven zelfs hun zomervakantie op om fulltime in het lab te staan. Met een goed resultaat als gevolg: naast de gouden plak sleepten ze namelijk ook nog eens prijzen voor de beste applicatie, het beste model en meest innovatief DNA fragment in de wacht. Een hele prestatie!

Nieuwsgierig? Bekijk hier de iGEM-teampagina van TU Delft.

Bronnen: TU Delft, iGEM