‘Derde kind maakt ouders minder gelukkig’

Naomi Vreeburg

30 oktober 2014 13:00

Ouders voelen zich voor en na de geboorte van hun derde kind minder gelukkig dan bij de eerste twee, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Ben jij het derde kind van je ouders? Dan hebben we niet al te leuk nieuws voor je. Je ouders voelden zich gelukkiger voor en na de geboorte van je oudere broers of zussen, zo blijkt uit onderzoek van de Western Universiteit in Canada. Maar, geen paniek: het betekent niet dat je ouders minder van je houden.

Geen extra geluksgevoel

Voor 18 jaar werden ouders die in Groot-Brittannië en Duitsland woonden, gevolgd. Voor en na de geboorte van hun kinderen werden twee vragen gesteld: “Hoe tevreden ben je met je leven in het algemeen?” en “Voel je je de laatste tijd gelukkiger?”. De ouders moesten antwoorden met een cijfer om hun geluk aan te geven.

Op basis hiervan concludeerden de wetenschappers dat de mate van geluk van ouders in het jaar voor en na de geboorte van hun eerste kind verhoogd. Bij de geboorte van hun tweede koter is eenzelfde patroon te zien, maar wordt al minder geluk gevoeld dan bij de eerste. Maar bij de geboorte van het derde kind ervoeren de ouders geen extra geluksgevoel.

Verder werd duidelijk dat ouders die tussen de 35 en 49 een kind krijgen het gelukkigst zijn en dat vrouwen voor en direct na de geboorte van hun kroost blijer zijn dan mannen.

Subjectief

De onderzoekers stellen de mensen die als derde zijn geboren gerust: ouders hielden niet minder van deze kinderen, maar waren waarschijnlijk minder gelukkig omdat de geboorte niet meer zo nieuw en spannend was. Ook schijnen ouders zich meer zorgen te maken om de toekomst naarmate er meer kinderen worden geboren en dit zorgt ervoor dat het blije gevoel wordt onderdrukt.

Nog een geruststelling is dat het onderzoek nogal subjectief is. “Zoals met elke meting die berust is op meningen, moeten we ook hier voorzichtig zijn met het interpreteren van de resultaten”, vertelt hoofdonderzoeker Mikko Myrskyla. “Bijvoorbeeld, culturele normen kunnen de beoordeling van het geluksgevoel beïnvloeden en zo ook de studie.”

Bronnen: Demography, Science Daily