Een derde van de mensheid ziet Melkweg niet

KIJK-redactie

14 juni 2016 09:00

melkweg

Door lichtvervuiling kan een groot deel van de mensheid de Melkweg niet waarnemen.

Het is een magische ervaring: het zien van de verzameling van honderden miljarden sterren, die we de Melkweg noemen. Deze beleving is echter voor steeds minder mensen weggelegd; door lichtvervuiling is ons sterrenstelsel voor een derde van de wereldbevolking onzichtbaar.

Schotland, Italië of Spanje

Een internationaal team van wetenschappers concludeert dit nadat ze de wereldwijde lichtvervuiling in kaart hebben gebracht. Voor het onderzoek, gepubliceerd in Science Advances, werden onder meer satellietbeelden en computermodellen gebruikt.

De kaart toont aan dat de gloeiende band van de Melkweg onzichtbaar is voor 60 procent van de Europeanen. Hieronder valt ook Nederland. Als een Nederlander een nachtelijke hemel wil vinden die bijna niet is verontreinigd door licht, moet hij zeker 1500 kilometer reizen naar bepaalde gebieden in Schotland, Italië of Spanje.

F2.large

Kunstmatige ‘gloedhemel’

De verontreiniging ontstaat voornamelijk door verlichting op het aardoppervlak, bijvoorbeeld van straatlantaarns en huizen. Dit licht wordt in de hemel weerkaatst door deeltjes en vochtdruppeltjes die zich in de atmosfeer begeven. Dit leidt tot een kunstmatige ‘gloedhemel’, waardoor de Melkweg voor bijna een derde van de mensheid niet met het blote oog te zien is.

Dit aantal dreigt door de opkomende ledlampen alleen maar meer te worden. Als alle natriumlampen hierdoor worden vervangen, kan de ‘gloedhemel’ meer dan twee keer zo sterk worden. Deze verlichting is namelijk feller.

Verkeer

De onderzoekers zeggen dat het probleem eenvoudig is op te lossen: zo min mogelijk nachtelijke verlichting. Dit kan volgens hen door de hoeveelheid verkeersverlichting te verminderen.

Bronnen: Science Advances, The Guardian

Meest gelezen

Bestel nu!