Deze camera ‘ziet’ jouw hartslag

Laurien Onderwater

01 februari 2018 09:18

hartslag

Dit camerasysteem schat je hartslag in zonder dat het contact hoeft te maken met mensen. Ideaal voor baby’s.

Laat je het woord ‘dokter’ vallen, dan krijg je automatisch een beeld voor je van een man of vrouw in een witte labjas met een stethoscoop om zijn of haar nek. Maar als het aan onderzoekers van de Utah State University ligt, verandert dat beeld in de toekomst. Zij ontwikkelden namelijk een camera die jouw hartslag kan meten door de huid te scannen. En daarmee wordt een stethoscoop overbodig gemaakt.

Groen, rood, blauw

De techniek is gebaseerd op het feit dat onze huid subtiel van kleur verandert, terwijl ons hart klopt. Dit kan niet worden waargenomen met blote oog, maar de software die de camerabeelden beoordeelt, kan dit wél detecteren.

De camera neemt beelden op in waarden van rood, groen en blauw. Het groene kanaal biedt informatie die nodig is om een schatting van de hartslag te maken. Dat komt doordat het eiwit hemoglobine – dat in de rode bloedcellen zit – een absorptiepiek heeft voor groen licht, wat betekent dat er meer groen licht wordt geabsorbeerd (en daarmee minder wordt gereflecteerd) wanneer het hart bloed in de bloedvaten pompt die dicht tegen de huid aan liggen.

Dit ziet de software terug in de beelden. Vervolgens verwerkt het computerprogramma niet alleen deze kleurgegevens, maar berekent ook een gemiddelde van de hartslag over delen van het lichaam waar de huid zichtbaar is, zoals het gezicht, de nek en de armen.

Baby’s monitoren

Onderzoeker Nate Ruben kwam op het idee van de camera toen hij en zijn vrouw zelf een baby hadden gekregen. Om het kindje in de gaten te houden, hadden ze een webcam boven het wiegje geplaatst. Maar het probleem was dat de baby veel bewoog, waardoor hij niet goed kon worden gemonitord. Met deze nieuwe techniek is beweging geen probleem.

De onderzoekers zien veel mogelijkheden in hun gepatenteerde systeem, zoals babyfoons, fitnessapparatuur en zelfs ziekenhuisomgevingen.

Bronnen: Utah State University via EurekAlert!, Phys.org, New Atlas

Beeld: Matt Jensen/USU

Lees ook:

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws