Deze lenzen zoomen in als je knippert

Laurien Onderwater

30 juli 2019 15:59

lenzen

Amerikaanse onderzoekers hebben een soort robotische lenzen ontwikkeld die tot 32 procent kunnen inzoomen als je twee keer met je ogen knippert.

Stel je eens voor dat je iets niet kunt lezen. Normaal gesproken moet je je hoofd dan dichter naar de tekst toe bewegen. Maar wat nou als je alleen maar hoeft te knipperen met je ogen en hetgeen dat niet leesbaar was dat nu wel is? Het klinkt als iets uit een sciencefictionfilm, maar als het aan onderzoekers van de University of California San Diego ligt, is dit scenario over een paar jaar werkelijkheid. Ze ontwikkelden een prototype van contactlenzen die kunnen in- en uitzoomen door met de ogen te knipperen.

Lees ook:

Spanning

In het oog bestaat een spanningsverschil tussen het hoornvlies en de achterzijde van het oog. De lenzen van de Amerikaanse onderzoekers maken gebruik van dit verschil in potentiaal. Elke lens beschikt over vijf elektroden die als een soort spieren fungeren; ze bestaan uit polymeren die uitzetten als ze een elektrisch signaal van het oog ontvangen. Dit signaal ontstaat als de ogen bewegen, als ze knipperen bijvoorbeeld.

Bij twee keer knipperen kan de lens tot 32 procent op iets inzoomen, knipper nogmaals twee keer en hij zoomt weer uit. Helaas werkt het huidige prototype alleen in een speciale opstelling, waarbij proefpersonen een reeks elektroden – die de stroom leverden – rond hun ogen hadden. De bedoeling is natuurlijk dat in de toekomst de ogen zelf voor die elektrische signalen zorgen.

De lenzen zouden zelfs werken als je slaapt, menen de onderzoekers, omdat het menselijk oog 24/7 elektrische signalen produceert. (Of je tijdens je slaap iets aan zoomende contactlenzen hebt, valt te betwijfelen.) Het systeem dat in het huidige onderzoek is ontwikkeld, kan in de toekomst worden gebruikt in visuele protheses, verstelbare brillen en in robots.

Bronnen: Advanced Functional Materials, Gizmodo, Popular Mechanics

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK