Japanse onderzoekers hebben kleine balletjes ontwikkeld die plakken als je ze samenperst.
Als je iets moet vastlijmen en je bent een beetje klunzig, is de kans groot dat de plakkerige vloeistof ook op je handen terechtkomt. Kun je na vijf minuten de velletjes lijm van je vingers trekken. Met een nieuwe lijm van Japanse onderzoekers zijn de klungelige mensen enigszins gered. Het goedje begint als een droog balletje, maar als er in wordt geknepen – of als het wordt geplet tussen twee objecten – verandert het in plakspul.
Lijm die vast en droog is bij kamertemperatuur, bestaat overigens al langer. Maar meestal moeten deze stoffen worden verhit om plakkerig te worden. Het nieuwe goedje werkt op een andere manier. De kleine balletjes, een paar millimeter in doorsnede, bestaan uit vloeibaar latex, omhuld met nanodeeltjes van calcium-carbonaat. Door deze deeltjes te breken, komt het kleverige spul binnenin vrij.
Het Japanse team heeft hun uitvinding al getest en de lijm blijkt goed te werken. Niet alleen op vlakke ondergrond, maar ook op houten oppervlaktes. Dus, houten plankje lijmen? Dat zou nu in principe zonder te kliederen kunnen.
Bronnen: Materials Horizons, New Scientist