Diagnose met laserstralen

KIJK-redactie

28 september 2010 16:00

Een goede diagnose stellen is een kunst. Dankzij een geheel nieuwe techniek, die binnen vijf jaar beschikbaar is, komt het stellen van een snelle en pijnloze diagnose binnen handbereik.

Volgens onderzoekers is binnen vijf jaar de techniek beschikbaar om met laserstralen ziektes te diagnosticeren. De diagnose kan dan gesteld worden binnen een paar minuten en is volledig pijnloos.

De laserstralen worden afgeschoten op het weefsel dat wordt onderzocht. Via Ramanspectroscopie wordt de golflengte en intensiteit van de teruggekaatste stralen geanaliseerd. Het voordeel is dat deze techniek sneller en preciezer is dan de huidige methodes en dat deze minimaal invasief is.

De laser heeft een paar minuten nodig om een deel van het lichaam te ‘scannen’. Vervolgens kan in enkele seconden een diagnose worden gesteld. Diagnoses die met Ramanspectroscopie gemaakt kunnen worden zijn botziektes en tandrot.

Een andere voorbeeld  is het traceren van borstkanker. Hierbij is het direct mogelijk om vast te stellen of een tumor goedaardig of kwaadaardig is. Dit voorkomt in veel gevallen een onnodige biopsie, wat alleen al in Engeland 80.000 vrouwen behoedt voor secundaire procedures.

Bronnen: BBC

Beeld: LIVING ART ENTERPRISES / SCIENCE PHOTO LIBRARY