Begraven of cremeren: dat is zo’n beetje de keuze die je hebt als je huisdier overlijdt. Maar sinds een paar jaar kun je hem of haar met een dierencodicil ook ter beschikking stellen aan de wetenschap. Hoe dat in zijn werk gaat? KIJK zocht het uit.
Tien studenten in labjassen staan over een stel tafels van roestvast staal gebogen. Daar liggen in totaal vijf honden uitgestald op groene ziekenhuiskleden. Twee studenten ontfermen zich over een lichtbruine cockerspaniël, een ander koppel over een donkerbruine labrador, en zo verder. Alle honden liggen keurig op hun rechterzij met de ogen dicht, alsof ze diep in slaap zijn. In werkelijkheid zijn de dieren al een tijdje dood.
Het doel van vandaag: leren hoe je kortademige honden wat meer ademruimte kunt geven. Vooral mopshonden met een platte snuit krijgen vanwege hun bouw regelmatig te weinig lucht. En dus moeten de studenten diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht leren hoe ze dat kunnen verhelpen. Erg nuttig voor de nabije toekomst, want het duurt niet lang of de tien masterstudenten zijn gediplomeerde dierenartsen.
Dit is het begin van het artikel ‘Trouwe vriend op de snijtafel’ te vinden in KIJK 10/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 september tot en met 16 oktober.
Meer informatie:
- Proefdiervrij: Huisdier doneren aan de wetenschap
- NOS: Je overleden huisdier doneren aan de wetenschap
- de Volkskrant: Doneer dood dier aan de wetenschap
- Universiteit Utrecht: Dierdonorcodicil
Tekst: Merijn van Nuland
Openingsbeeld: Merijn van Nuland
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!