De eieren van dinosaurussen waren helemaal niet zo kleurloos als gedacht, zo melden Duitse onderzoekers.
Hoe indrukwekkend en divers dinosaurussen waren, zo saai zouden hun eieren volgens ornithologen zijn geweest. Ze verschilden wel in grootte, maar niet in kleur; ze waren grotendeels wit. Maar onderzoekers claimen nu het eerste bewijs te hebben gevonden dat de giganten wel degelijk ook kleurrijke eieren uitpoepten, net als sommige moderne vogels.
Blauwgroene eieren
In eerder onderzoek werden de bouwstoffen bestudeerd die onder andere zorgen voor de groene kleur van emoe-eieren, het blauwe tintje van de eieren van roodborstjes en het bruin van een kippenei. Hieruit bleek dat de kleur afhing van hoe twee pigmenten, biliverdin en protoporfyrine, met elkaar en met het calciumcarbonaat waaruit de schaal bestaat, combineren.
Maar waren deze twee pigmenten ook al aanwezig in de eierschalen van dino’s? Wetenschapper Martin Sander besloot het uit te zoeken. Hij maakte samen met collega’s een tripje naar drie prehistorische plaatsen in China waar oviraptors – vrij kleine dinosauriërs – miljoenen jaren geleden hun eieren legden (zie afbeelding). Na de legsels te hebben onderzocht, bleken ze biliverdin en protoporphyrin te bevatten. Uit de samenstelling kon worden opgemaakt dat de oviraptors blauwgroene eieren zouden hebben gelegd.
Herkenning
Het voordeel van deze kleuren is dat de eieren minder opvielen voor roofdieren. En dat is maar goed ook, want de oviraptors legden ze in open nesten in plaats van verstopt onder het zand. Ook helpt een tintje de ouders om hun eieren te herkennen. Want als er alleen maar saaie, witte eitjes in de omgeving liggen, is de kans groter dat je de eieren van een ander uitbroedt.
Ontdek ook de meest bizarre eieren uit het dierenrijk.
Bronnen: PeerJ Preprint, New Scientist