De wetenschap achter verliefdheid

KIJK-redactie

14 februari 2013 09:00

De verliefde stelletjes vliegen je vandaag om de oren, maar hoe werkt verliefd zijn eigenlijk? In het teken van Valentijnsdag zet KIJK een aantal opvallende, recente onderzoeken over liefde en verliefdheid op een rij.

1. Verliefd zijn lijkt op het hebben van een verslaving

Wie verliefd is (of is geweest) weet hoe het voelt. Je bent bijna verslaafd aan je wederhelft. En dat idee is niet eens zo gek. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat verliefd zijn ook echt dezelfde regio’s in je hersenen stimuleert als bijvoorbeeld de partydrug XTC. Je verlangt dus op dezelfde manier naar je geliefde als een drugsverslaafde naar zijn pillen. Dat verklaart deels ook waarom het zo pijnlijk is als de relatie uitgaat. Je moet afkicken van je verliefdheid.

2. Liefde verlicht pijn op dezelfde manier als pijnstillers

Uit een ander onderzoek blijkt er nog een bijzondere overeenkomst te zijn tussen verliefdheid en drugs. Zo werkt verliefd zijn even sterk als een pijnstiller, of zelfs cocaïne. Om dit te onderzoeken, vroegen de wetenschappers aan vijftien verse tortelduifjes om een foto van hun geliefde mee te brengen. Terwijl ze naar de voorbij flitsende foto’s keken, zorgde een computergestuurd warmte-element in de palm van hun hand voor een milde pijn. Maar zodra de proefpersonen hun liefje voorbij zagen komen, lieten de hersenen een pijnverlichtende stof vrij, waardoor hun hand minder pijn deed.

3. Liefde over een lange tijd bestaat

Het is zeldzaam, maar het bestaat wel. Onderzoekers maakten MRI-scans van zeven mannen en tien vrouwen die al 21 jaar of langer bij hun partner waren. Zij gaven van tevoren aan dat ze nog steeds stapelgek waren op hun geliefde. En dat was te zien. Op hun scans waren dezelfde gebieden actief als bij stelletjes die pas een jaar samen zijn. Wel had de spanning van het begin plaats gemaakt voor een gevoel van verbondenheid. Dit gevoel zorgt ervoor dat mensen lang genoeg bij elkaar blijven om kinderen te krijgen en deze op te voeden.

4. Op slag verliefd? Het kan!

Het klinkt even cliché als ongeloofwaardig, maar liefde op het eerste gezicht kan je overkomen. Uit een onderzoek van de Syracruse-universiteit blijkt dat het zelfs maar een vijfde van een seconde duurt. In die tijd worden twaalf verschillende gebieden in je hersenen gestimuleerd en word je overspoeld met onder andere dopamine, oxytocine en adrenaline. Je hoeft dus maar een glimp op te vangen je geliefde om vervolgens helemaal high van de hormonen door te lopen.

Bronnen: Journal of Neurophysiology, PLOS One, Social Cognitive & Affective Neuroscience, The Journal of Sexual Medicine