Dit weekend doorkruist onze aardbol de omloopbaan van komeet Halley. Daardoor is een vallende sterrenregen voor het blote oog zichtbaar.
Sterrenkijkers opgelet. Dit weekend bereikt de meteorenregen Eta Aquarid een piek, waarbij veel vallende sterren te zien zijn. En ook al is de Eta Aquarid-regen misschien niet zo heftig als de Perseïden- of de Leoniden-zwerm, het blijft nog steeds spectaculair om te zien. De ijsbrokken razen met een snelheid van 238.000 kilometer per uur door de ruimte en laten daardoor lange ‘staarten’ achter die goed zichtbaar zijn.
Zoek de waterkruik
De bron van de meteorenregen is komeet Halley, die slechts eens in de 76 jaar te zien is. Maar omdat onze aarde elk jaar de omloopbaan van de komeet doorkruist, kunnen we het ‘ijspuin’ van Halley wel aanschouwen.
De meteorenregen is vernoemd naar de zwakke ster Eta Aquarii die zich in het sterrenbeeld Waterman bevindt. De beste kans om de meteoroïden te zien is om eerst de Waterman te vinden en dan te zoeken naar zijn waterkruik die uit vier sterren bestaat. Maar aangezien dit sterrenbeeld voor ons nu niet echt gunstig staat, wordt ons ‘noorderlingen’ geadviseerd naar het oosten te kijken.
Geluksvogels
De grootste geluksvogels zijn Australiërs en andere inwoners van het zuidelijk halfrond, aangezien het daar nu herfst is en er dus minder zonuren zijn. Deze mensen kunnen tot wel veertig vallende sterren per uur aanschouwen. Maar met 10 tot 15 meteoren per uur mogen wij – inwoners van het noordelijk halfrond – ook niet klagen.
Tip! Download een sterrenkijk-applicatie voor je smartphone of tablet, zoals SkyView of Stellarium. Op die manier vind je heel gemakkelijk sterren, planeten en sterrenbeelden.
Bron: Gizmodo, EarthSky, ScienceAlert
Beeld: NASA