Dodelijke tropische ziekte eindelijk aantoonbaar

KIJK-redactie

03 mei 2010 10:00

De ziekte van Chagas is vrij onbekend in Nederland, maar alleen in Zuid-Amerika sterven er al 50.000 mensen per jaar aan. Onderzoekers hebben een eerste stap gezet bij de genezing van tot nu toe niet te bestrijden infectie.

Dr. Ndao van McGill University en zijn team hebben een methode ontwikkeld die met 99 procent zekerheid de biomarker kan vinden die verantwoordelijk is voor de interactie tussen de parasiet en de gastheer – de mens in dit geval. Dat wil zeggen dat de medische wereld er voor het eerst in is geslaagd om de ziekte te diagnostiseren. “Het maakt de weg vrij voor de ontwikkeling van een medicijn voor Chagas”, aldus Ndao.

Het probleem van de ziekte van Chagas is dat het geen echte symptomen heeft en dat je jarenlang geïnfecteerd rond kunt lopen zonder dat je dat weet. Een bepaalde parasiet veroorzaakt de ziekte, maar vrouwen kunnen het ook doorgeven aan hun ongeboren kinderen, vier generaties lang. Daarnaast wordt de ziekte overgedragen bij bloed- of orgaantransfusies, mede omdat er vóór de methode van Ndao geen goede tests bestonden die de infectie aan konden tonen.

De ziekte heeft op korte termijn geen grote gevolgen voor de gezondheid, maar kan na verloop van tijd zorgen voor hartproblemen of misvorming van ingewanden, met soms dodelijke gevolgen. Een medicijn die dit kan bestrijden, is daarom broodnodig.

Bronnen: PhysOrg

Beeld: CDC/PHIL